image
Sursa foto: ipre.md

Există o legătură între alertele cu bombă și amânarea unor procese de judecată; Opinie

Reforma justiției prevede măsuri destul de radicale, sunt o serie de evaluări extraordinare pentru judecători și procurori și din această cauză apare o anumită rezistență la schimbare, care se manifestă pe diferite căi, a declarat Ilie Chirtoacă, directorul programului Integritate și Anticorupție al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, într-un interviu pentru IPN.

Referindu-se la „sabotorii din cadrul sistemului” despre care a vorbit președintele Maia Sandu la recentul forum pentru reformarea justiției și lupta anticorupție, Chirtoacă a afirmat că din punctul lui de vedere, există o legătură între alertele cu bombă și amânarea unor procese de judecată.

Reforma, chiar dacă e la început, creează unele incomodități celor care au controlat sistemul de justiție, astfel că apare această rezistență din interior, e de părere Ilie Chirtoacă. Cu toate acestea, procesul va merge mai departe, mai ales că 6 din cele 9 condiții puse de Uniunea Europeană pentru a avansa pe calea spre aderarea la blocul comunitar țin strict de domeniul justiției.

„Paradoxal, soluția pentru eliminarea acestor sabotori ai reformei justiției este chiar continuarea reformei, prin activitatea comisiei de pre-vetting. Ea trebuie să verifice integritatea financiară și cea etică a celor care vor face parte din Consiliul Superior al Magistraturii și ulterior din Consiliul Superior al Procurorilor. Odată curățate, aceste entități de conducere, promovare și investigare a magistraților și procurorilor, ele vor putea continua curățirea sistemului pe verticală, în jos”,

a declarat expertul.

comentarii: