image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

SURSE // SIS confirmă implicarea lui Andronachi în scheme de acaparare a proprietăților din Ucraina

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) confirmă implicarea deputatului Vladimir Andronachi în cadrul schemelor de acaparare și deposedare a proprietăților Republicii Moldova din Ucraina, au dezvăluit în exclusivitate pentru Jurnal.md surse din Parlamentul Republicii Moldova.

Potrivit surselor noastre, într-un răspuns la o solicitare oficială din partea unui deputat, directorul SIS Alexandr Esaulenco menționează că „Serviciul a sesizat implicarea unor reprezentanți ai statului în scheme de acaparare/înstrăinare auzivă a proprietăților Republicii Moldova aflate în Ucraina”.

„Informațiile deținute denotă că membri ai acestui grup de persoane, pe anumite cazuri/proprietăți, ar fi acționat în interesele deputatului în Parlamentul Republicii Moldova Vladimir Andronachi. Asupra acestui aspect au fost sesizate instituțiile abilitate ale statului, investigațiile fiind totpdată în desfășurare”, se mai arată în documentul semnat de directorul SIS.

Telefonat pentru o reacție, Vladimir Andronachi nu a fost de găsit, telefonul său fiind deconectat.

Jurnal.md și Jurnal TV au dezvăluit în toamna anului trecut încercările de deposedare a Republicii Moldova de clădirea consulatului Republicii Moldova din orașul și a terenului aferent, evaluate la cel puțin 2 milioane de dolari. În urma unei scheme în spatele căreia ar fi stat deputatul Vladimir Andronachi, clădirea consulatului a fost cedată la schimb cu o vilă din același oraș, printr-o hotărâre de Guvern semnată de Pavel Filip, în februarie 2019.

Ulterior, după schimbarea guvernării, Ministerul de Externe a decis noi reevalurări a bunurilor supuse schimbului în Odesa, constatându-se discrepanțe mari a valorilor lor. Mai exact, în timp ce clădirea consulatului și terenul aferent erau evaluate la cel puțin două milioane de dolari, vila cu care urma să se facă schimbul fusese cumpărată cu doar 90 de mii de dolari.

În iulie 2020, Guvernul a decis abrogarea hotărârii din februarie 2019 și revenirea clădirii consulatului în prpprietatea statului. Decizia Guvernului a fost atacată în judecată, iar la 23 octombrie, Judecătoria Chișinău (sediul Rîșcani), prin decizia judecătoarei Liudmila Holevițcaia, decide să-i dea câștig de cauză unei oarecare Irina Rolemskaia, care ar fi intermediara lui Andronachi în schema cu consulatul.

În urma unei anchete a Jurnal.md, Guvernul a reacționat, calificând decizia de judecată drept ilegală și atacând-o la Curtea de Apel.

La 7 aprilie Curtea de Apel a dat dreptate statului și a anulat hotărârea Judecătoriei Rîșcani.

Citeşte mai mult despre

comentarii: