image
Sursa foto: Forța Fermierilor

Forța Fermierilor insistă pe declararea stării de urgență în agricultură: „90-100% din recolta de porumb e afectată”

Asociația „Forța Fermierilor” insistă pe introducerea până la 1 septembrie a stării de urgență în agricultură și aprobarea de către Comisia Situații Excepționale a unor facilități pentru agricultorii afectați. Or, în urma inspecării câmpurilor, s-a constatat o stare dramatică a recoltei de porumb și floarea soarelui.

Despre aceste lucruri astăzi în cadrul unei întâlniri a Consiliului Asociației cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, subiectul principal fiind situația curentă în sectorul agrar în contextul secetei severe pentru culturile de grupa a două.

„În prezent este în toi activitatea comisiilor de inspectare a câmpurilor. Primele date din raioane arată că recolta de porumb este afectată în proporție 90-100%, iar recolta de floarea soarelui a suferit în proporție de 50-70%”, se spune într-o declarație a Asociației.

În această situație, „Forța Fermierilor” insistă categoric asupra introducerii până la 1 septembrie 2022 a stării de urgență în agricultură și aprobarea de către Comisia Situații Excepționale a unei decizii care să prevadă:

- amânarea pentru agricultorii afectați a plăților scadente față de creditori privați (bănci, organizații de microfinanțare, furnizori de inputuri, unități de implementare a proiectelor ect), fără calcularea penalităților;

- acordarea unor facilități fiscale pentru fermierii afectați, în special posibilitatea folosirii TVA în cont pentru achitarea unor impozite și contribuții.

„Reieșind din experiența tristă al anului 2020, agricultorii au adus multiple argumente în favoarea oficializării dreptului producătorilor agricoli la amânarea plăților scadente ca garanție legală față de abuzuri din partea creditorilor. Fermierii nu mai au încredere în promisiuni verbale”, se spune într-o declarație a Asociației.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a promis că problema va fi încă o dată analizată și la următoarea ședință va veni cu un răspuns.

Al doilea subiect abordat de Asociația „Forța Fermierilor” ține de deoffshorizarea agriculturii și problema cumpărării terenurilor agricole de către persoane străine.

„Organizația noastră a insistat repetat pe elaborarea urgentă a proiectului de lege privind interzicerea companiilor controlate din offshore să arendeze terenuri agricole în Republica Moldova. Totodată, am solicitat ca statul să inițieze verificarea procurării terenurilor agricole de către unele companii și să ceară anularea contractelor de vănzare-cumpărare a terenurilor în cazul în care acestea au fost procurate de întreprinderi cu prezența investițiilor străine. Am adus un exemplu concret cu SRL Consoliterra, care deține în proprietate mii de hectare de terenuri agricole, însă este controlată juridic de o companie din offshore-ul cipriot”, se mai spune în comunicatul de presă al Asociației.

În cadrul întălnirii a fost discutată și problema extinderii terenurilor irigate prin facilitarea accesului agricultorilor la apă și atragerea mai multor proiecte internaționale pentru modernizarea infrastructurii de irigare.

Următoarea întrunirea în acest format a fost stabilită peste două săptămâni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: