image
Sursa foto: privesc.eu

Andrei Năstase, interviu pentru DW: Corupții, indiferent de funcții sau afilierea politică, vor fi eliminați din Primărie

S-a confruntat în două tururi cu candidatul socialiștilor Ion Ceban și este cel mai vehement critic al actualului regim, comentează Deutsche Welle cu referire la Andrei Năstase, noul primar ales al capitalei.

În cadrul unui interviu acordat pentru DW, Andrei Năstase despre relația cu puterea, despre acțiunile pe care urmează să le întreprindă în calitate de primar, dar și ca politician în perspectiva alegerilor parlamentare din toamna acestui an.

DW: - Domnule Năstase, ați învins la alegeri deși sondajele arătau că nici nu veți accede în turul doi. Cum vă explicați asta? Mint moldovenii în sondaje?

Andrei Năstase: - N-aș vrea să începem această discuție cu criticarea sondajelor și explicarea discrepanței dintre ”rezultatele” sondajelor și rezultatele votului. În același timp, este axiomatic faptul că democrația nu se realizează prin sondaje, ci prin exercitarea dreptului la vot, unicul instrument care exprimă voința reală a alegătorilor, iar cetățenii noștri au demonstrat acest lucru. Este foarte important că locuitorii municipiului și ai suburbiilor nu s-au lăsat manipulați de sondajele promovate cu insistență în spațiul public și au votat, atât în primul, cât și în al doilea tur, conform propriei conștiințe și în baza propriilor opțiuni. Este un lucru îmbucurător că alegătorii au avut o preferință de vot clară, care a fost rezultatul unor decizii proprii ale oamenilor.

Personal, percep votul cetățenilor ca pe o mare responsabilitate și sunt extrem de recunoscător locuitorilor Chișinăului și ai suburbiilor pentru încrederea acordată. Această încredere mă obligă să nu dezamăgesc oamenii și să fiu la înălțimea așteptărilor.

DW: - PPDA și PAS au denunțat în repetate rânduri captivitatea statului – faptul că Vlad Plahotniuc și-a subordonat toate instituțiile, în special cele de drept. Credeți că victoria dumneavoastră îi convine lui Plahotniuc sau, totuși, instituțiile statului nu sunt chiar atât de capturate?

Andrei Năstase: - Voi fi foarte sincer. Felul în care s-a desfășurat campania electorală nu i-a lăsat mari șanse lui Plahotniuc de a distorsiona rezultatele alegerilor. Grație efortului echipei noastre, datorită sprijinului partenerilor noștri, în special Maiei Sandu, echipei PAS și echipei PLDM care au avut o implicare exemplară, am reușit să convingem locuitorii că cea mai viabilă soluție o reprezintă votul acordat candidatului comun al forțelor democratice pro-europene. Spre deosebire de Plahotniuc și partenerul său Dodon, noi am demonstrat, dacă mai era nevoie, că lucrurile făcute din convingere sunt durabile și ireversibile. Din acest considerent, în momentul în care am reușit să obținem adeziunea alegătorilor în primul tur, era deja imposibil ca regimul să distorsioneze acest rezultat în turul doi. În același timp, să nu ne îmbătăm cu apă rece. Captivitatea instituțiilor statului rămâne o realitate evidentă. Important este însă faptul că noi am demonstrat în cadrul acestor alegeri viabilitatea metodelor de luptă împotriva acestui regim și anume: chiar și într-un stat capturat, voința cetățenilor exprimată în mod democratic este decisivă.

DW: - Aveți doar un an - chiar mai puțin dacă ținem cont de alegerile parlamentare din toamnă – ca să convingeți oamenii că sunteți altfel decât cei care, spuneți dumneavoastră, guvernează prost această țară. Pe ce mizați? Întreaga mașinărie administrativă va lucra să vă compromită, cel mai probabil veți fi sabotat de Consiliul Municipal, două trusturi de presă care dețin 90% din media vor lucra împotriva Dvs. Nu credeți că prin venirea la Primărie cu mâinile legate expuneți partidul în perspectiva alegerilor parlamentare? Nu credeți că exact asta și-au dorit guvernarea PD și Plahotniuc?

Andrei Năstase: Realitățile pe care le-ați enumerat au fost conștientizate de către noi chiar de la începutul acestei campanii. Pe de altă parte, nu avem altă soluție decât să eliberăm, pas cu pas, instituțiile captive ale statului. Chiar și într-un context oligarhic ostil, sunt convins că vom reuși realizarea angajamentelor electorale. Mai ales având sprijinul oamenilor. Unul din factorii pozitivi, în acest context general negativ, constă în faptul că orice boicot, orice eventuală sabotare din partea Consiliului Municipal sau a Guvernului vor fi taxate dur peste câteva luni de alegători atât la alegerile parlamentare, cât și la cele locale care vor avea loc în 2019. Din acest considerent, sunt convins că guvernarea nu va reuși în totalitate să blocheze inițiativele noastre la nivelul municipiului Chișinău. Totuși, suntem pregătiți și pentru scenariul unei sabotări totale. Indiferent însă de planurile lui Plahotniuc și ale lui Dodon, noi vom pune în aplicare, chiar din prima zi de mandat, angajamentele noastre electorale.

DW: - Așteptările oamenilor care v-au dat votul sunt foarte mari. Încă o dezamăgire ar fi prea mult pentru ei. Care sunt primele trei schimbări majore pe care le veți face în calitate de primar – mă refer la schimbări palpabile pentru oameni, nu la audit și alte lucruri care se vor întâmpla între pereții Primăriei.

Andrei Năstase: - După cum am declarat imediat după aflarea rezultatului alegerilor, vom pune bazele unei schimbări profunde a modului de administrare a capitalei. Aș vrea să menționez că schimbările palpabile pentru oameni despre care vorbiți nu pot fi realizate fără eficientizarea managementului Primăriei, ca o primă etapă de implementare a angajamentelor electorale. Pornind de la aceste constatări, la nivel de management al Primăriei, vom evalua activitatea fiecărei structuri, după care vom propune măsuri concrete de eficientizare a managementului. De asemenea, după cum am promis, vom dispune auditul întreprinderilor municipale. Într-o primă etapă vom analiza tot ceea ce s-a făcut bine la Primărie și vom identifica soluții instituționale la problemele existente. La fel, vom asigura crearea echipei care va fi promovată în mai multe structuri ale Primăriei și anume la nivel de viceprimari, cu delegarea clară a atribuțiilor, dar și la nivelul cabinetului Primarului General.

A doua direcție de activitate va fi asigurarea unui management riguros, în scopul de a restabili ordinea în capitală. Vom pune în aplicare atribuțiile Primarului General ce se referă la inventarierea și protejarea patrimoniului municipal; asigurarea înregistrării și punerii la evidență a tuturor obiectelor imobiliare municipale; verificarea legalității folosirii terenurilor municipale; dispunerea demontării și evacuării, după caz, a obiectelor instalate ilegal în capitală; controlul asupra gestionării bugetului; eliminarea schemelor frauduloase în domeniul achizițiilor publice municipale. Un element fundamental va consta în asigurarea unei bune funcționări a instituției Primăriei în această perioadă.

A treia direcție de activitate va viza o politică de creștere a acumulării resurselor financiare în bugetul municipal, inclusiv identificarea resurselor financiare interne și externe pentru realizarea proiectelor de infrastructură.

DW: - Cine vă sunt partenerii?

Andrei Năstase: - În cadrul exercitării mandatului de Primar General, partenerii mei vor fi atât funcționarii onești și competenți din cadrul administrației publice municipale, cât și societatea civilă, experții, locuitorii implicați în rezolvarea problemelor din capitală. De asemenea, voi face tot posibilul pentru a stabili o relație instituțională corectă cu Consiliul Municipal.

DW: - Ați promis că veți stârpi corupția din Primărie. Pe de altă parte, spuneți că Procuratura și Justiția sunt capturate. Și atunci cum scăpați de corupți?

Andrei Năsase: - Primarul general nu este procuror sau judecător, însă grație atribuțiilor sale funcționale, acesta poate elimina pe baze legale corupții din sistem. Grație atribuțiilor sale, a cunoștințelor în materie de legislație, tehnici de identificare și de combatere a schemelor infracționale, Primarul general are această posibilitate. Aș vrea să fiu foarte clar: corupții, indiferent de funcții și rang, de apartenența lor politică sau de altă natură, vor fi eliminați din administrație. Decidenții care promovează interesele personale sau alte interese în detrimentul interesului public general, cei responsabili de delapidarea fondurilor publice, gestionarea frauduloasă a banilor publici, precum și de utilizarea frauduloasă a bunurilor publice nu vor mai activa în primărie.

DW: - Cum vedeți colaborarea cu autoritățile centrale? Nu puteți miza pe o relație instituțională, în condițiile în care instituțiile sunt capturate. Ele vă vor boicota și veți lupta cu morile de vânt. Veți negocia cu „coordonatorul”, cu Plahotniuc?

Andrei Năstase: - Este important de menționat faptul că atât guvernarea locală, cât și cea centrală au responsabilitatea cooperării. Ca un om care respectă legile țării, luând în considerație prevederile art.15 din Legea Nr. 136 din 17.06.2016, Primarul general are responsabilități în domeniul cooperării cu administrația publică centrală, reprezentând municipiul în raporturile cu Guvernul, contribuind la buna colaborare cu serviciile publice desconcentrate în soluţionarea problemelor de interes municipal. În ceea ce mă privește, voi asigura această colaborare. Să vedem însă cum va proceda puterea centrală. Referitor la negocierea cu Plahotniuc, nu există o asemenea funcție de ”coordonator” în legislația Republicii Moldova. Prin urmare, nu avem ce negocia cu o persoană care a uzurpat puterea în stat. Vom colabora doar cu reprezentanții instituțiilor legale și legitime ale statului.

DW: - Spuneați anterior că acest om trebuie să stea la pușcărie. Acum credeți la fel?

Andrei Năstase: - În opinia mea și a majorității locuitorilor Republicii Moldova, Plahotniuc ar trebui să răspundă penal pentru crimele pe care le-a săvârșit împotriva poporului, inclusiv pentru uzurparea puterii de stat. Dar acest lucru îl poate decide doar o justiție independentă și nu politicienii.

DW: - Chișinăul are acum doi viceprimari – Nistor Grozavu și Ruslan Codreanu. Primul a avut un rol hotărâtor în aducerea Silviei Radu, despre care ați spus că ar fi omul lui Plahotniuc, în funcția de primar interimar. Al doilea este exponent PPEM, care asistă acum PD-ul la guvernare. Ce veți face cu ei?

Andrei Năstase: - Așa cum am declarat în alte interviuri, nu cred că ar fi corect să discut în asemenea termeni despre funcțiile de viceprimari. Ar fi neprofesionist și incorect să ameninț acum cu demiteri în mod public. Nu este stilul meu de management. Toate deciziile vor fi luate la momentul potrivit în baza unor evaluări temeinice. Până la intrarea oficială în funcție, nu voi face asemenea propuneri.

DW: - Pavel Lucescu, unul dintre cei doi strategi de campanie care v-au asistat, spune într-un comentariu pe newsweek.ro că „Băsescu a folosit practic unionismul ca pe o cârpă de șters imaginea regimului mafiot” în această campanie. Dvs. tot credeți că unioniștii au jucat de partea lui Plahotniuc în această campanie? Care ar fi argumentele?

Andrei Năstase: - N-aș vrea să comentez declarațiile domnului Lucescu. Este important ca alegătorii, de sine stătător, să tragă concluzii corecte. În ceea ce privește concurenții din alegeri, în afara candidaților puterii, Silvia Radu și Ion Ceban, nu am criticat pe nimeni. Am făcut tot posibilul pentru a avea o campanie corectă. În același timp, le-am mulțumit candidaților, inclusiv unioniști, pentru suportul lor necondiționat în turul doi.

DW: - Dar PD nu a avut candidat în aceste alegeri...

Andrei Năstase: - Candidatul de facto al PD-ului a fost Silvia Radu.

DW: - V-a sunat cineva din PD sau din anturajul puterii să vă felicite cu ocazia victoriei în alegeri?

Andrei Năstase: - Nu m-a sunat nimeni. Nu am o comunicare cu liderii acestui partid.

DW: - Și Dvs, și Maia Sandu ați anunțat coagularea forțelor la alegerile parlamentare. Cum veți forma lista comună de candidați? Care vor fi criteriile?

Andrei Năstase: - Referitor la pregătirea partidului pentru alegerile parlamentare, vom pune în aplicare prevederile Acordului de colaborare dintre Platforma DA și PAS. Ambele partide sunt într-un proces de pregătire pentru alegeri. Meritocrația, integritatea și profesionalismul trebuie să devină singurele calități pentru promovarea persoanelor atât pe lista comună de candidați, cât și pe circumscripții.

DW: - Avem o societate profund divizată. Geopolitica decide în continuare soarta alegerilor. De data asta v-a avantajat. În 2016, la alegerile prezidențiale, am văzut că s-a întâmplat invers. Ar exista, în opinia Dvs, o idee națională care să unească aceste două tabere?

Andrei Năstase: - Sunt de acord cu faptul că societatea noastră este divizată. În calitate de lider al unui partid de opoziție, chiar în perioada protestelor am făcut eforturi susținute pentru a consolida societatea în jurul unor idei care pot coagula orice societate: eliberarea din captivitatea oligarhică a instituțiilor statului, crearea unui stat de drept, crearea unui stat funcțional care să apere interesele tuturor cetățenilor. Totuși, n-aș fi de acord cu faptul că aceste alegeri au avut o componentă geopolitică. Mai degrabă a fost un vot politic împotriva guvernării și un vot în favoarea opoziției. Atât cei care au votat pentru candidatul comun al partidelor democratice pro-europene, cât și cei care au votat candidatul socialist au exprimat un vot protestatar împotriva actualului regim.

Pornind de la dezideratul echipei noastre de a consolida societatea, voi fi primarul tuturor, voi apăra interesele tuturor locuitorilor și nu voi fi doar primarul celor care m-au ales. Rezultatul acestor alegeri a demonstrat că, în definitiv, a câștigat capitala și au câștigat absolut toți locuitorii municipiului Chișinău și ai suburbiilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: