UPDATE 16.13 // Andrei Năstase i-a sugerat judecătoarei Natalia Simciuc să se abțină de la examinarea cererii de recuzare a completului. Și asta pentru că legislația nu permite să solicite recuzarea unui judecător care examinează o cerere de recuzare.

„De mai multe ori în spațiul public am făcut declarații că se face vinovată de săvârșirea unor grave infracțiuni. A făcut de-a lungul timpului acțiuni ilegale, continuare a atacurilor raider din RM”, a menționat Andrei Năstase.

„Dacă nu se permite abținerea, nu se permite nici recuzarea”, a fost răspunsul magistratei.

UPDATE 15.57 // Cererea de recuzare a completului de judecători este examinată de un alt complet format din trei magistrați, în frunte cu Ion Muruianu.

Din completul nou face parte și judecătoarea Natalia Simciuc, care a fost inclusă în varianta moldovenească a Listei Magnitsky pentru presupusa implicare în atacurile raider din sistemul financiar-bancar, comise în perioada 2010 – 2011. Cea mai mediatizată sentinţă pronunţată de magistrata Simciuc a fost cea prin care l-a condamnat pe omul de afaceri Viorel Ţopa la 8 ani de privaţiune de libertate.

UPDATE 15.20 // Andrei Năstase acuză judecătorii de grave încălcări ale procedurii civile, întrucât aceștia au acceptat două cereri de apel pe această cauză din partea a două persoane fizice care nu sunt parte ale procesului.

„Au început ședința cu încălcări grave ale procedurii civile, lucru cunoscut de acești judecătoori. Au fost depuse cereri de apel, care contrar revederilor codului de procedură civilă, au fost admise spre examinare. Aceste cereri de apel urmau să fie restitutite, pentru că aceste persoane nu sunt părți în proces. Ne-au spus că s-a omis acest lucru. Suntem într-o țară în care toate instituțiile nu mai funcționează sau o fac împotriva statului de drept”, a declarat Andrei Năstase.

Primarul ales al capitalei a atras atenția asupra faptului că edificiul Curții de Apel Chișinău este înconjurat de polițiști.

„Nu mă simt în siguranță în această clădire, pentru că nu sunt sigur că sub aceste haine de polițist chiar sunt polițiști”, a spus Năstase.

UPDTAE 15.15 // Avocatul lui Andrei Năstase cere recuzarea întregului complet de judecători. Astfel, magistrații au luat o pauză.

UPDATE 15.08 // Din completul de judecată care examinează recursul fac parte Vladislav Clima, Ala Malîi și Ecaterina Palanciuc.

La Curtea de Apel Chișinău începe ședința în care urmează să fie decisă soarta alegerilor pentru funcția de primar al capitalei. Se întâmplă după ce prima instanță a decis să anuleze scrutinul.

Ședința poate fi urmărită în direct: