Programul cu o durată de 40 luni acordat pentru a sprijini reformele economice și financiare din Republica Moldova, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016.

Consiliul de Directori Executivi al FMI a aprobat astăzi și raportul privind consultările cu Republica Moldova prevăzute de articolul IV al Statutului FMI, pentru anul 2020.

„În perioada ce urmează, pentru asigurarea stabilității macrofinanciare, va fi extrem de important de a atenua riscurile din sectorul financiar nebancar, a perfecționa cadrul de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului și a realiza progrese semnificative în recuperarea activelor fraudate”, a declarat Mitsuhiro Furusawa, director adjunct al FMI în cadrul ședinței Consiliului de directori executivi.

Potrivit FMI, RM va trebuie să implementeze cu fermitate reformele prioritare, inclusiv în ceea ce ține de mobilizarea veniturilor bugetare, eficientizarea cheltuielilor bugetar-fiscale și sporirea eficienței cheltuielilor publice și gestionării investițiilor.

O altă prioritate-cheie este lansarea reformelor cuprinzătoare în sectorul întreprinderilor de stat din Republica Moldova.

„Instituirea supremației legii și consolidarea cadrului de supraveghere și celui de reglementare - în special în sectorul financiar nebancar, sectorul întreprinderilor de stat și în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului - urmează să contribuie semnificativ la accelerarea creșterii economice, astfel încât Republica Moldova să fie capabilă să-și valorifice plenar potențialului său economic", a mai spus Mitsuhiro Furusawa.