image
Sursa foto: privesc.eu

Viorel Morari, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani într-un alt dosar

Alexandr Stoianoglo procurorul general al Republicii Moldova oferă detalii despre dosarul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, care a fost finalizat. Totodată, potrivit lui Stoianoglo, Morari mai este cerecetat penal și pentru îmbogățire ilicită, dar și spălare de bani într-un alt dosar pornit pe numele său.

În cadrul unui briefing de presă Alexandr Stoianoglo a declarat că potrivit probatoriului, Viorel Morari, mama și fratele lui sunt fondatorii și administratorii unei firme SRL „Irarom”, denumirea căreia dacă este citită de la coadă și se citește ca numele de familie a fostului procuror-șef al PA.

Veniturile lui Viorel Morari, ale soției sale, a mamei, a fratelui său și ale altor persoane rude sunt cu totul altele decât în realitate, indicate în declarațiile de avere și interese personale.

În intervalul anilor 2012 - 2019, părinții acestuia, neavând alte surse de venit decât cele indicate oficial, aflându-se în permanență pe teritoriul republicii, au achiziționat 4 imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179 mii de euro.

În perioada 2013-2019 mama procurorului a intrat în posesia a 25 de terenuri cu destinație agricolă, pentru construcții și grădină cu o suprafață totală de 18 hectare, 2 case de locuit și construcții accesorii cu suprafața totală de 192 m.p. – toate estimate la circa 28 000 de euro.

În perioada 2015-2018 fratele acestuia a procurat /primit donație 87 de terenuri agricole și pentru construcție cu suprafața totală de 45 ha, 1 casă de 93 m.p. și 1 construcție accesorie cu suprafața de 10 m.p., valoarea de piață a acestora, la momentul achiziționării, fiind de circa 50 mii de euro.

Totodată, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, împreună cu soția sa la fel procuror, nu dețin cu drept de proprietate nici un bun imobil sau mobil, inclusiv nici unul dintre automobilele pe care le-a folosit începând cu anul 2014. Mai multe detalii puteți găsi aici.

Precizăm că Viorel Morari a fost reținut pe data de 10 ianuarie, fiind învinuit de abuz în serviciu și fals în acte publice.

Anterior Viorel Morari a declarat jurnaliștilor că reținerea lui este o comandă politică făcută de președintele țării, Igor Dodon, conducerea Procuraturii Generale, inclusiv și a unor adjuncți ai procuraturii.

„Politicul este implicat sub formă de a sustrage atenția. Comanda este de la președinte o să vă explic pe parcurs cum. La moment, mai este implicată și conducerea Procuraturii Generale, inclusiv unii adjuncți ai procuraturii, printre care și Popov”, a spus Morari.

Amintim că în fața jurnaliștilor Viorel Morari a declarat că nu a primit nicio comandă politică de la Vladimir Plahotniuc în anul 2017.

Briefingul poate fi urmărit pe Jurnal.md.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: