image
Sursa foto: Jurnal.md

Inga Grigoriu: Râul Ialpug se află într-o situație catastrofală; Răspunsul Ministerului Agriculturii

Nu au o stație de epurare funcțională iar deversarea apelor uzate din municipiul Comrat în râul Ialpug poate genera o catastrofă ecologică în regiune. Opinia aparține deputatei Inga Grigoriu, vicepreședintele Comisiei Parlamentare pentru Mediu și Dezvoltare Regională care a vizitat recent Agenția de Dezvoltare regională din Găgăuzia.

Potrivit deputatei, autoritățile locale au aplicat un proiect la Fondul Ecologic Național încă în anul 2011. Ca rezultat, le-a fost acceptată finanțarea. De atunci însă au trecut nouă ani, iar banii nu au fost virați nici până în prezent în conturile autorităților din Comrat.

Deputata a făcut o nouă interpelare la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pentru a afla cum poate fi soluționată problema dată.

„Am făcut o interpelare încă în luna februarie cu referire la acest proiect, răspunsul mi-a venit abia acum. Voi informa locuitorii din Comrat despre faptul că proiectul lor a fost aprobat anul acesta. Sper ca în curând să ne vedem”, a spus deputata decisă să ducă la bun sfârșit acest proiect.

Ministrul Agriculturii informează autoritățile din regiune că în cadrul ședinței Consiliului de administrare al Fondului Ecologic Național din 2 martie, curent, a fost examinat și aprobat spre finanțare proiectul de reconstrucție a unui colector de canalizare în mun. Comrat.

Primăria Comrat a solicitat în acest scop 10 062 640 lei. Consiliul a aprobat spre finanțare suma de 8 344 040 lei, restul constituind contribuția autorităților locale.

„Implementarea proiectului dat va duce la îmbunătățirea situației ecologice din municipiul Comrat și va stopa poluarea râului Ialpug”, se spune în răspunsul dat de Ion Perju.

În același timp ministrul evită să spună în ce perioadă finanțarea va ajunge la destinație.

docdoc

Noutăţile partenerilor

comentarii: