image
Sursa foto: Jurnal.md

Valeriu Pasat, despre trecerea SIS în subordinea Parlamentului: „E o subminare a statalității; De ce tace conducerea SIS?”

Fostul director SIS, Valeriu Pasat, consideră că prin trecerea SIS din subordinea Președinției în cea a Parlamentului are loc o politizare a instituției și chiar o subminare a statalității RM. Opinia a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV.

„Pentru mine este foarte complicat și dureros ce s-a întâmplat astăzi. Noi am mai avut situații, de la declararea independenței până în prezent de a fi folosite instituțiile de forță în scopuri politice, inclusiv Ministerul Apărării.

În calitate de ministru al Securității Naționale sunt mândru că mi-a reușit, fiind susținut atunci de premierul Ion Sturza și președintele Petru Lucinschi, nu numai să transform instituția în Serviciu de Informații și Securitate, ci să formăm și o atmosferă care să le permită angajaților să-și facă sincer datoria față de oameni și patrie”, a spus Valeriu Pasat.

Fostul director SIS a menționat că anul trecut a oferit un interviu unde a declarat că „SIS trebuie să fie în slujba poporului și a țării, dar să rămână sub conducerea președintelui RM”.

„M-a mirat atunci că foarte mulți activiști PSRM m-au telefonat și au apreciat această declarație spunându-mi: „bravo, ați analizat situația ca un om de stat”. Iar acum văd o schimbare radicală în comportamentul lor, care nu se încadrează în logica normală. Nu știu ce va fi mai departe, dar mă întreb, a fost consultată conducerea SIS când a fost luată această decizie? De ce nu am văzut poziția oficială a conducerii instituției?”, a accentuat Valeriu Pasat.

Întrebat cum ar putea influența activitatea instituției trecerea ei în subordinea Parlamentului, fostul director SIS a menționat că în termeni diplomatici acest proces reprezintă o politizare. „Iar dacă o spun fără diplomație – e o subminare a statalității RM. De azi înainte orice conducător, a oricărei subdiviziuni a SIS va trebui să trăiască bine cu liderul unui partid ori altul și să mai asculte și niște lucruri pentru a se putea promova”, a spus Pasat.

Amintim că deputații socialiștii împreună cu cei din Partidul Șor au votat ieri în două lecturi proiectul de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate a trecut din subordinea președintelui țării în subordinea Parlamentului. Proiectul a fost votat fără a fi examinat, doar în baza propunerii Comisiei juridice, numiri și imunități.

Inițiativa de a scoate SIS din subordinea președintelui a fost criticată dur de președintele ales Maia Sandu și de deputații din opoziție care au declarat că vor contesta această decizie la Curtea Constituțională.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: