image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Guvernarea nu renunță și inițiază noi negocieri cu Rusia privind acordul de împrumut; Chicu: „Deja e prevăzut în buget”

Guvernul a aprobat astăzi hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului cu Federația Rusă privind acordarea unui împrumut financiar de stat. Este a doua încercare în acest an a guvernării de la Chișinău de a se împrumuta de la Moscova.

Prima tentativă s-a soldat cu eșec, după ce Curtea Constituțională a decis că acordul negociat atunci nu Rusia, privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro, era neconstituțional.

Potrivit proiectului, conducătorul delegației de negociatori va fi ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, care este împuternicit pentru semnarea documentelor și parafarea textului Acordului nominalizat. Negocierile urmează să fie purtate prin corespondență

„Reluăm negocierile asupra acelui împrumut care deja este prevăzut în legea bugetului pentru 2020, ca sursă de finanțare a deficitului bugetar”, a comentat premierul Ion Chicu.

Amintim că acordul de credit cu Federația Rusă a fost anulat în mai de Curtea Constituțională. Opoziția a contestat în special articolul care prevedea că unele companii private din Moldova să ia împrumutri de la băncile din Rusia, iar rambrusarea creditelor să fie pusă pe seama bugetului de stat.

Și experții economici au atras atenția atunci că acest credit vine cu condiții ce nu avantajează cetățenii RM, ci mai degrabă îi afectează și îi împovărează cu noi datorii, iar principalii beneficiari sunt Federația Rusă și un cerc restrâns economic-financiar sprijinit de puterea de la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: