image
Sursa foto: EUobserver

Când și cum vor fi modificate regulile de intrare pe teritoriul Uniunii Europene

Ambasadorii Uniunii Europene au elaborat un mecanism special pentru a verifica cetățenii statelor străine înainte de intrarea acestora în spațiul Schengen. Aceștia vor fi obligați să completeze online o cerere și vor putea să intre în UE doar în cazul în care organele de control nu vor depista încălcări comise anterior de solicitant. Mecanismul ar putea să intre în vigoare din 2021, în cazul în care va fi aprobat oficial de Parlamentul European.

Uniunea Europeană își schimbă sistemul de control la hotarele sale. Lucrul asupra acestui proiect de lege a demarat demult și acum se află la etapa finală. Sunt preconizate mai multe modificări, însă pentru noi cel mai important este aspectul privind cetățenii străini pentru UE. În cazul nostru, al celor care merg acum în UE fără vize, va fi lansat sistemul ETIAS – European travel information and authorisation system, în traducere – „Sistemul european de autorizare și informare despre călătorie”.

Ce reprezintă această autorizație?

Autorizația va fi necesară inițial pentru statele din spațiul Schengen. Celelalte patru state din UE care sunt în afara acestei zone, dar în care putem călători fără viză – România, Bulgaria, Croația și Cipru – nu sunt vizate de această modificare.

Conform acestui proiect, cetățenii „statelor fără viză”, adică noi, vor fi obligați să treacă o autorizare cu plată – să-și transmită datele autorităților UE. Verificarea cererii va costa 7 euro, iar autorizația pentru a intra în UE va fi valabilă trei ani. Copiii până la vârsta de 12 ani vor obține autorizația gratuit.

Vom fi obligați să plătim pentru autorizare, și nu pentru călătorie, care va fi valabilă trei ani. Prin urmare, nu va trebui să completăm această cerere și să plătim pentru fiecare călătorie.

În ce constă formalitatea?

Călătorii vor fi obligați să completeze online un formular asemănător unei anchete pentru viză care va fi disponibil pe un site creat de o structură specială a UE. Este vorba de niște date standard: nume, prenume, datele din pașaport etc. Ancheta va cuprinde întrebări care nu se regăseau în formularele ambasadelor – de exemplu, studiile solicitantului.

În schimb, nu vor fi astfel de întrebări precum scopul vizitei Dvs. În acest sens, solicitantul va fi obligat să selecteze din meniul existent – turism / afaceri / rude etc.; nu vor fi solicitate nici un fel de documente. De asemenea, introducerea ETIAS nu ne va întoarce în timpul în care trebuia să demonstrăm „certificate de la serviciu”, „certificate de la bancă”; nu va interesa pe nimeni nivelul veniturilor Dvs.

Sistemul nu își propune să verifice aceste lucruri. Formularul pune accentul pe altceva, și anume pe astfel de întrebări: dacă ați vizitat state cu risc sporit de terorism; state afectate de epidemii specifice (UE va actualiza această listă de întrebări); nu ați comis infracțiuni în ultimii zece ani, dacă le-ați comis, în ce stat?

Cine va trece și cine va fi respins?

Cei care nu vor trebui să răspundă la întrebări suplimentare vor primi autorizația în câteva minute sau chiar secunde. În cazul în care angajații serviciului de control, ETIAS, vor avea întrebări suplimentare, vor solicita informație în plus din partea călătorului. În cazuri extraordinare, ar putea să solicite o discuție.

Vor fi respinse cererile din următoarele cauze: pericol terorist din partea unei persoane concrete; suspectare întemeiată de activitate criminală; existența unor date care demonstrează că solicitantul intenționează să rămână ilegal pe teritoriul UE sau existența unor încălcări comise anterior în statele UE. Apropo, ultimul punct ar putea să conțină surprize. Dar despre asta mai târziu.

Este vorba doar de un proiect, va fi adoptat sau nu?

Da, desigur. UE are nevoie într-adevăr de o reformă în domeniul migrației. Lucrul la introducerea ETIAS durează de ani buni și a fost tergiversat, însă acum se află pe ultima sută de metri. În aprilie curent, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la o înțelegere în cazul tuturor aspectelor, a rămas doar adoptarea unei decizii oficiale, să fie elaborat și lansat sistemul.

Când va fi la lansată verificarea?

Este dificilă această întrebare. Bruxelles-ul a vrut să aplice acest sistem la 1 ianuarie 2020, însă acest termen a fost respins. Planurile actuale prevăd lansarea acestuia din 2021, doar în aeroporturi și porturi maritime. În primii ani de funcționare va fi posibilă intrarea pe teritoriul UE fără autorizație cu automobilul, autocarul și trenul.

Abia peste trei ani înregistrarea va fi obligatorie pentru cei care vor merge în statele UE din afara spațiului Schengen.

Ilie Gulca, după www.eurointegration.com.ua

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: