image
Sursa foto: Mold-Street

Proiectul plafonării taxelor locale, criticat dur de autoritățile locale; „Este o tentativă a unor cercuri obscure”

Taxele locale ar putea fi plafonate începând cu anul viitor. Propunerea vine din partea Ministerului Finanțelor, care susține că excluderea plafonării creează incertitudine pentru mediul de afaceri și o abordare selectivă a autorităților locale la stabilirea taxelor locale. De cealaltă parte, Congresul Autorităților Locale din Moldova a organizat o ședință la care a fost discutată această inițiativă. Majoritatea participanților și-au exprimat profunda îngrijorare privind intenția Guvernului de a plafona ori de a exclude taxele locale. Potrivit aleșilor locali, poziția Ministerului Finanțelor este total neîntemeiată, ilegală, disproporțională, selectivă, manipulatoare și chiar provocatoare.

În proiectul documentului de politică fiscală și vamală pentru 2021, propus pentru dezbateri publice, se menționează că, deși realizată în contextul unei strategii prioritare – a descentralizării – excluderea plafonării cotelor taxelor locale a dezvăluit mai multe lacune ale administrației publice locale în exercitarea competențelor aferente. Printre ele, Ministerul menționează abordarea selectivă a autorităților competente din diferite localități la stabilirea taxelor locale aplicabile și a cotelor acestora.

Potrivit proiectului, mărimea maximă a taxelor locale se va stabili reieșind din analiza cotelor actuale adoptate de autoritățile locale.

De cealaltă parte CALM susține că Ministerul Finanțelor alege cea mai simplă cale și că în acest caz cineva are anumite interese. Se insistă foarte mult asupra acestei plafonări, aceasta este deja a patra încercare, deși până în prezent nu există un studiu relevant al problemei, în care să fie justificată această inițiativă.

Reieșind din această situației, membrii Asociației au emis o declarație, pe care au trimis-o premierului și președintelui în exercițiu al RM.

Dezaprobăm și respingem cu fermitate această tentativă repetată a unor cercuri obscure, susținute de unii funcționari din cadrul Ministerului Finanțelor, de a plafona ori anula taxele locale, ca fiind o acțiune provocatoare, contrară Constituției și angajamentelor internaționale în domeniul autonomiei locale”. Semnatarii declarației constată cu o profundă îngrijorare că Ministerul Finanțelor vine cu măsuri de politică fiscală, „fără o abordare complexă și fără a avea, cel puțin, o analiză minimă necesară a impactului acestor măsuri”.

Potrivit lor taxele locale, în realitate, nu reprezintă o problemă pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, de fapt, acesta se confruntă cu alte probleme fundamentale și de sistem. Fapt confirmat si de recentul studiu al Camerei Americane de Comerț, care demonstrează că problemele mediului de afaceri se regăsesc în sfere, de care responsabil este Guvernul: cum ar fi corupția la nivel central, controale și presiunea organelor de control, lipsa justiției credibile etc.

Argumentul Ministerului Finanțelor și grupurilor de interese care stau în spatele său, precum că APL fac presiuni asupra mediului de afaceri este unul fals, scos din context și contrar realităților existente. În realitate, anume autoritățile locale sunt cele mai interesate să atragă cât mai multe investiții în localitățile sale, să creeze locuri de muncă și să mențină relații corecte cu agenții economici. Astfel încât să-i intereseze să activeze în localitate, precum și să le sporească gradul de implicare în viața societății, mai ales că la aprobarea cotelor impozitelor și taxelor locale APL organizează consultări, audieri publice și alte întruniri cu actorii respectivi. În același timp, anume inițiativa plafonării taxelor locale ar crea inechitate și imprevizibilitate pentru mediul de afaceri la nivel local. Deoarece ar egala contribuțiile atât pentru agenții economici mari cât și pentru cei mici și mijlocii”, se mai spune în declarație.

Reieșind din cele expuse mai sus, CALM a solicitat excluderea din politica fiscală a măsurilor de plafonare și anulare a taxelor locale, dar și respectarea deciziei Curții Constituționale din 2014. Oferirea scuzelor publice din partea Ministerului Finanțelor pentru învinuirea neîntemeiată la adresa APL referitor la presupuse acte de corupție.

În cazul în care nu vor fi auziți, reprezentanții autorităților locale anunță că vor folosi toate mijlocele democratice de apărare a autonomiei locale, inclusiv prin acțiuni de protest.

O reacție legată de proiectul politicii fiscal propuse de Guvern a avut azi și liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Potrivit lui Guvernarea atentează din nou la autonomia locală prin politica fiscală pe care o propune.

Suntem solidari cu CALM, și condamnăm încercarea guvernării lui Igor Dodon de a limita libertatea APL prin plafonarea sau anularea taxelor locale, o acțiune provocatoare, contrară Constituției și angajamentelor internaționale ale țării în domeniul autonomiei locale.

Acest proiect de așa-zisă politică fiscală este manifestarea unei abordări autoritare, dar și lipsite de viziune, de suport analitic serios, de o evaluare obiectivă a situației și va conduce la o degradare periculoasă a situației economice și așa precară a comunităților noastre” a menționat Andrei Năstase.

El a mai adăugat că plafonarea sau anularea taxelor locale va afecta esențial capacitatea APL de a atrage investiții și că va solicit retragerea proiectului respectiv spre a fi consultat la modul real, și nu mimat, cu reprezentanții societății civile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: