image
Sursa foto: jurnal.md

Guvernarea RM insistă că rezoluția Parlamentului European este împotriva cetățenilor; Eurodeputaţi: „O manipulare ieftină”

Guvernarea de la Chișinău insistă în continuare: rezoluția votată de Parlamentul European este una împotriva cetățenilor din Republica Moldova, iar decizia de amânare a finanțării este nejustificată și reprezintă o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova. Pe de altă parte, unii europarlamentari, intervievați de Jurnal TV, dau replica și spun că la mijloc este vorba despre o manipulare foarte ieftină.

Pe pagina web a Guvernului de la Chișinău a fost plasat un comunicat în care se menționează, printre altele, că: „Premierul a punctat în mod ferm și repetat faptul că rezoluția votată de Parlamentul European este una incorectă față de Guvern și politizată, fiind inspirată de doi lideri ai opoziției, care în acest mod doresc să obțină dividende electorale, lovind în cetățenii țării. Prim-ministrul a specificat că toate angajamentele privind primirea finanțării din partea UE au fost îndeplinite, inclusiv cele care vizau reformele în justiție, iar decizia de amânare a finanțării este nejustificată și reprezintă o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova”.

Solicitate telefonic de către Jurnal TV, europarlamentarele Renate Weber, din Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, și Rebecca Harms, din Grupul Verzilor, Alianța Liberă Europeană, au exprimat o cu totul altă versiune a lucrurilor. Să le luăm pe rând. De exemplu, despre afirmația guvernării că a fost votul unui număr de eurodeputați, în special din grupul parlamentar din care fac parte și două formațiuni ale opoziției din Republica Moldova, adică Partidul Popular European.

„Cel care cu adevărat guvernează în Republica Moldova, domnul Plahotniuc, a făcut mai multe afirmații care pot, eventual, să fie acceptate de cei care nu cunosc cum stau lucrurile în realitate. E un fel de a manipula prin omisiune pentru că sub nicio formă nici doamna Maia Sandu și nici domnul Andrei Năstase nu pot impune o rezoluție în Parlamentul European, asta în primul rând. Asta este chiar o manipulare foarte ieftină. Pe de altă parte, în momentul în care domnul Plahotniuc afirmă că rezoluția a fost susținută de un grup din Parlamentul European aici chiar nu spune adevărul, ca să nu spun că spune o minciună. Au fost mai multe grupuri care au susținut această rezoluție și cel mai important este să subliniem că de data aceasta grupul larg al socialiștilor și democraților europeni, grup din care PD-ul face parte, se regăsesc împreună în internaționala socialistă, grupul acesta nu a votat împotriva rezoluției, ci doar s-a abținut. Voința populară, așa cum este ea manifestată în alegeri, trebuie respectată. Este păcat dacă nu se înțelege și lumea ar accepta manipulările acestea ale domnului Plahotniuc”, a declarat europarlamentarul Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa Renate Weber.

„Rezoluția cu privire la situația din Republica Moldova a fost votată de către mai multe grupuri parlamentare din tot spectrul politic al Parlamentului European. Prin această rezoluție ne-am exprimat profunda îngrijorare față de anularea alegerilor în orașul Chișinău”, a menţionat europarlamentarul Grupul Verzilor, Alianța Liberă Europeană, Rebecca Harms.

Iar în privința faptului că documentul ar fi orientat împotriva cetățenilor, Renate Weber a menţionat că „acest acord, se știa de la bun început, că nu e un acord fără condiționalități. Și dacă aceste condiții nu sunt respectate, până la urmă este firească ce, suspendarea. Nu înseamnă că banii aceștia nu vor mai ajunge în Republica Moldova, înseamnă însă că guvernarea de la Chișinău și în general instituțiile din Republica Moldova trebuie să se comporte în conformitate cu obligațiile asumate de Republica Moldova prin acest acord. Deci, formulele acestea că cetățenii sunt cei care vor fi atinși sunt formule ușor ieftine, îmi vine mie să spun. Le-am văzut la politicieni din diferite țări ale lumii. Atunci când ei fac lucruri care sunt de neacceptat, imediat vin la înaintare cu formula aceasta - Vai, dar haideți să nu afectăm cetățenii. Ei, nu. În realitate, cetățenii trebuie să înțeleagă că ei sunt afectați tocmai din cauza comportamentului necorespunzător al guvernării din Republica Moldova”

„Înțeleg că Guvernul moldovean mută acum presiunea politică de pe umerii săi pe cei ai Parlamentului European, în loc ca Parlamentul și executivul din Moldova să ia votul și rezoluția noastră în serios. Asistența macrofinanciară, banii pe care dorim să îi transferăm Moldovei, sunt acolo. Prin urmare, Guvernul Republicii Moldova trebuie să creeze condițiile adecvate pentru transferarea banilor. Dacă cetățenii moldoveni suferă din cauza faptului că banii europeni nu au ajuns la destinație, atunci suferă din cauza elitei politice din Moldova. Condițiile pentru transferarea banilor nu sunt noi. În primul rând, ar fi foarte bine să existe cât de curând un nou vot în Chișinău pentru a-i oferi democrației o șansă. Apoi, Parlamentul European cere să se țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la pregătirea Codului Electoral pentru următoarele alegeri parlamentare. A treia solicitare este să se coopereze cu instituțiile europene și procurorii europeni pentru a recupera milioanele furate din bugetul moldovean, în cadrul celei mai mari fraude bancare din istoria țării voastre”, a adăugat Rebecca Harms.

Și o ultimă declarație comentată este cea potrivit căreia ar fi existat o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova.

„Eu cred că pentru a face o astfel de afirmație, premierul a uitat complet sau a dat erase, delete, a dat ștergere la tot ceea ce a însemnat negocierea dintre Moldova și Uniunea Europeană pentru că, de fapt, baza, fundamentul legal acolo este. Nu e vorba de nicio imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova, ci de urmărirea implementării unui acord dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Cred că domnul premier trebuie să mai citească un pic acordurile semnate de Republica Moldova ca să înțeleagă ce i se întâmplă”, a precizat Renate Weber.

„Cred că totul este bazat pe înțelegerea noastră, pe regimul liberalizat de vize, pe Acordul de Asociere, pe înțelegerile de respectare a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Biroului pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului. Deci, toate sunt în corespundere cu acordurile pe care Guvernul Republicii Moldova le-a semnat”, a conchis Rebecca Harms.

Șeful PD, Vladimir Plahotniuc, nu a răspuns la telefon pentru o reacție.

Amintim că, pe 5 iulie, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care a condamnat anularea alegerilor pentru Primăria Chișinău și a îndemnat Comisia Europeană să amâne orice plăți prevăzute de asistența macrofinanciară până la scrutinul legislativ. În același timp, europarlamentarii au solicitat suspendarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova. Majoritatea europarlamentarilor au adus critici autorităților de la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: