image
Sursa foto: PCCOCS

5 sirieni au dorit să ajungă în UE: Dosarul migrației ilegale, cu implicarea unui inspector INSP, trimis în judecată

PCCOCS a finalizat investigațiile, de comun cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și a trimis în judecată patru membri ai grupului infracțional, învinuiți de organizarea tranzitării ilegale a Moldovei, spre România, a cinci cetățeni ai Siriei.

Urmărirea penală pe acest caz a fost comunicată de procurorii PCCOCS în octombrie 2021, atunci când anunțau despre implicarea în schemă a cetățenilor Moldovei, Irakului și Turciei. Ulterior, în noiembrie, oamenii legii au anunțat și reținerea unui ofițer de patrulare al INSP al Inspectoratului General al Poliției.

Potrivit materialelor dosarului, aceștia au organizat migrația ilegală a sirienilor care se aflau în Ucraina, spre România, cu tranzitarea Moldovei, contra sumei de 13.000 de euro pentru fiecare solicitant. Sosiți în Moldova, inculpații i-au întâlnit la vamă, iar în Chișinău le-au pus la dispoziție un apartament închiriat. Ulterior, i-au transportat spre frontiera cu România, cu indicarea locației pentru traversarea ilegală a Prutului, cu cauciucuri gonflabile.

Un alt membru al grupului de origine moldovean, cu cetățenie română, a traversat frontiera cu mașina în scopul întâlnirii celor cinci pe cealaltă parte a râului. În România, însă, aceștia au fost reținuți și returnați în Moldova, iar persoana care-i întâlnise după traversarea frontierei a fost condamnată în statul vecin, la sfârșitul anului 2021. Iar în privința a trei membri ai grupului rămași în republică, dosarul a fost trimis în judecată de către procurorii PCCOCS.

Ulterior, la începutul lunii decembrie 2021, un alt membru al grupului infracțional a fost trimis de organizatorii din Turcia „în misiune” în Moldova pentru ca să întreprindă o altă încercare de organizare a migrării ilegale a acelorași solicitanți în UE – de această dată prin traversarea Prutului cu barca. Activitatea infracțională a acestui membru, însă, a fost și ea deconspirată, astfel încât acum și acesta este trimis pe banca acuzaților.

Investigațiile în privința altor participanți, cetățeni ai Turciei și Irakului, se desfășoară într-o cauză penală separată. Totodată, potrivit legii, cei trei trimiși în judecată se prevalează de prezumția nevinovăției, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale privind organizarea migrației ilegale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: