image
Sursa foto: jurnal.md

Plahotniuc și-a planificat fuga din RM imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 // DOC

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și-a pregătit din timp ieșirea din scena politică moldovenească și exit-ul, împreună cu toată familia sa, în Occident. Dovadă e un document obținut de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, care a intrat în posesia cererilor de vize pentru SUA depuse de Plahotniuc, soția sa și feciorii săi.

Pregătirile pentru plecarea din Moldova au început în martie 2019, cu aproape trei luni înainte să cadă guvernul democraților. Anume atunci actele de obținere a vizei pentru America au fost trimise la biroul companiei de consultanță menționată. Conform documentului, Plahotniuc își anunța intrarea în SUA, împreună cu soția și cei doi fii ai săi, la 15 mai 2019. Aceeași sursă arată că fostul președinte al PDM avea intenția să locuiască pe teritoriul SUA cinci ani de zile.

În solicitarea de viză, Plahotniuc a indicat că deține cetățenia RM, a României și a Federației Ruse. Drept serviciu a trecut funcția de deputat în Parlamentul RM și un salariu lunar de 30.000 de lei. Fostul președinte al PDM a mai indicat că pe parcursul lunilor aprilie–noiembrie 2018 a efectuat cinci vizite în SUA, având șederi de cinci-șase zile.

La rândul său, soția sa, Oxana Childescu, a menționat în solicitare că deține cetățenia RM, a României și a Federației Ruse. Aceasta a trecut ca viză de reședință Chemin des Mareches 17, Geneva, Elveția, locație descrisă, pe larg, într-o investigație realizată de Rise Moldova.

Fiul său, Timofei, a indicat aceleași cetățenii, că are viza de reședință la adresa din Geneva, că își face studiile la Școala de Business din Lausane, Elveția.

Destinația aleasă de familia Plahotniuc a fost orașul Miami, statul Florida, un loc preferat de magnații din Europa de Est. Plahotniuc a apelat la serviciile firmei Candela Eig Jurgens LLC din Miami, pentru a-și facilita obținerea vizei de investiții de tip . Acest tip de viză se referă la „investiții substanțiale” pe care candidatul este obligat să le facă pe teritoriul SUA.

Reședința din SUA menționată de oligarh în cererea de viză reprezintă un apartament dintr-un imobil de lux de câteva zeci de etaje în zona de coastă de la adresa 300 South Pointe Drive, apart. 2103, Miami Beach, FL 33139.

La această adresă este ca votant o avocată americană înscrisă în Baroul Florida pe nume Mara Beth Sommers. Prețul unui apartament de trei camere în acest complex rezidențial ajunge undeva spre valoarea de 2,9 milioane de dolari, conform . Chiria lunară a unui astfel de apartament este de peste 15.000 de dolari americani.

Solicitată de CIJM să ofere informații despre cererea de viză în SUA depusă de Plahotniuc, firma de consultanță Candela Eig Jurgens LLC nu a dorit să ofere detalii, în ciuda insistențelor repetate.

După ce reporterii CIJM au intrat în posesia documentului cu pricina, au solicitat opinia lui Vladimir Plahotniuc despre solicitarea de viză prin intermediul reprezentanților săi legali, Casa de Avocatură „Efrim, Roşca şi Asociaţii”. Doar că aceștia au spus că nu dispun de împuterniciri să răspundă la întrebările reporterilor.

Cronica ieșirii lui Plahotniuc

24.02.2019 - Au loc alegeri legislative în Moldova. PDM, condus de Vlad Plahotniuc, obține 30 de mandate din 101, insuficiente pentru formarea majorității parlamentare.

28.03.2019 - Plahotniuc își pregătește actele de obținere a vizei de investitor (E2) în SUA prin intermediul unei firme de avocatură.

08.06.2019 - Negocierile PDM-PSRM eșuează. Socialiștii și Blocul ACUM formează majoritatea parlamentară.

14.06.2019 - Guvernul Pavel Filip demisionează. În aceeași zi, Vladimir Plahotniuc părăsește R. Moldova via regiunea transnistreană.

30.08.2019 - Procuratura Anticorupție pornește un dosar penal pe numele lui Plahotniuc pentru crearea unui grup infracțional, șantaj și spălare de bani.

29.10.2019 - Procuratura Anticorupție pornește un nou dosar penal pe numele lui Plahotniuc pentru deținerea de dublă identitate. Plahotniuc este dat în urmărire internațională.

13.01.2020 - Departamentul de Stat al SUA refuză acordarea de vize de intrare pe teritoriul american pentru Plahotniuc și familia sa.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: