image
Sursa foto: rbc.ru

Igor Ceaika a renunțat la două posturi de televiziune din Republica Moldova, apropiate Partidului Socialiștilor

Posturile de televiziune ”Primul în Moldova” și ”Accent TV” nu mai sunt deținute de Igor Ceaika, om de afaceri și fiul fostului procuror general din Rusia, și nici de businessmanul Vadim Ciubara, care ar fi fost unul dintre consilierii din umbră ai lui Igor Dodon. Potrivit unui răspuns al Consiliului Audiovizualului pentru portalul ”Media Azi”, noii beneficiari ai posturilor TV sunt cetățenii ruși Samvel Grigoryan și Natalia Ermilova.

Datele oficiale arată că modificările în acționariatul companiei care deține cele două posturi de televiziune au fost înregistrate la mijlocul verii. Este vorba de întreprinderea Media Invest Service, din Federația Rusă, deținută anterior de Igor Ceaika și Vadim Ciubara.

În prezent, singurul proprietar al firmei este compania ”Объединенные Ресурсы”, se arată în răspunsul oficial al Consiliului Audiovizualului. Proprietarii companiei, fondată în 2020, sunt Samvel Grigoryan și Natalia Ermilova, ambii cu o cotă parte de 50 la sută.

Din datele Registrului de stat al persoanelor juridice din Federația Rusă se vede că în acte sunt trecute și raporturi de grevări juridice între Igor Ceaika și Media Invest Service. Totodată, Vadim Ciubara și-a pierdut cotele în acționariatul companiei, dar și-a păstrat funcția de administrator, iar modificările în actele publice au fost operate pe 11 august. Rapoartele de monitorizare ale societății civile și cele ale Consiliului Audiovizualului au arătat că posturile respective au favorizat PSRM-ul și pe fostul președinte Igor Dodon în ultimele scrutine electorale.

Amintim că Igor Ceaika s-a întâlnit în ultimii ani de numeroase ori cu Igor Dodon și a participat la evenimente organizate inclusiv în regiunea transnistreană. Tot Ceaika a fost inițiatorului controversatului proiect de fabricare a criptomonedelor în stânga Nistrului, din contul creșterii datoriei Moldovagaz către Gazprom. Iar Vadim Ciubara l-a însoțit de mai multe ori pe Igor Dodon în vizitele sale la Moscova. Pe un site oficial din Federaţia Rusă, Vadim Ciubara apare şi ca reprezentant al PSRM la Moscova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: