image
Sursa foto: realitateadetulcea.net

Cinci candidați la funcția de președinte fac apel la comunitatea internațională privind tentativa de fraudare a alegerilor

Cinci candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, printre care Maia Sandu, Octavian Țâcu, Dorin Chirtoacă, Renato Usatâi și Tudor Deliu, au făcut un apel comun către comunitatea internațională, prin care își exprimă „îngrijorarea și sesizează asupra tentativelor de fraudare a alegerilor de către Igor Dodon și Partidul Socialiștilor” și solicită de la comunitatea internațională implicarea în procesul de monitorizare a acțiunilor instituțiilor statului în cadrul procesului de organizare a unor alegeri libere și corect.

În textul comun al celor cinci candidați, aceștia atrag atenția comunității internaționale „asupra unor procese grave de viciere a procesului electoral. Astfel, în procesul monitorizării s-au depistat un șir de încălcări grave, cu caracter sistemic, precum: falsificarea masivă a cererilor pentru înregistrarea prealabilă în vederea deschiderii secțiilor de votare în Federația Rusă. În cererile de înregistrare prealabilă au fost incluse persoane care au recunoscut că nu au semnat nicio cerere de acest gen, fapt ce denotă falsificarea semnăturilor persoanelor respective. De asemenea, în cererile de înregistrarea prealabilă se regăsesc persoane care au declarat că nu intenționează să meargă în Federația Rusă pentru exercitarea votului”, se arată scris în

Semnatarii mai menționează „riscul repetării transportării organizate și cumpărării masive a voturilor cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană, documentat la alegerile anterioare parlamentare și prezidențiale. „Tentativa CEC de a interzice partidelor politice susținerea financiară a propriilor candidați în campania electorală, fapt ce contravine legislației, facilitează ascunderea cheltuielilor reale de către candidați și, totodată, îl favorizează pe Igor Dodon în detrimentul celorlalți candidați”, se arată în scrisoare.

Ulterior PSRM a venit cu o reacție în care califică apelul candidaților ca fiind o „isterie în legătură cu faptul că știu că vor pierde alegerile prezidențiale. Falsificarea alegerilor nu poate nicidecum avea loc, cu atât mai mult la secțiile de votare în Rusia, unde vor fi deschise doar 17, comparativ cu 30 doar în Italia”, au precizat în comunicat reprezentanții partidului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: