image
Sursa foto: Promo Lex

Tiraspolul a instalat un nou post ilegal; Deputat: SIS nu are un mecanism de alertă în privința acestor abuzuri și răpiri

Structurile transnistrene continuă să sfideze actele de bază ale operațiunii de pacificare care interzic împiedicarea liberei circulații, consolidând infrastructura posturilor de control ilegale pe care încearcă să le prezinte drept „sanitare”, se arată într-un comunicat al Biroului pentru Reintegrare.

Potrivit sursei citate, la 30 noiembrie curent, Tiraspolul și-a instalat un nou post ilegal la intrarea în Dubăsari chiar în adiacentul postului nr.8 al Forțelor Mixte de Pacificare. Solicitarea reprezentantului Chișinăului de a îndrepta la fața locului un grup de observatori militari, pentru documentarea încălcării comise a fost respinsă de Tiraspol.

Problema urma să fie discutată în cadrul ședinței CUC care urma să aibă loc la 3 decembrie 2020 la Bender.

Amintim că deja de 9 săptămâni, lucrările Comisiei Unificate de Control sunt blocate prin refuzul părții transnistrene de a accepta pe agenda oficială a discuțiilor subiectele legate de prezența posturilor ilegale și cazurile de răpire a cetățenilor de către așa-numitul „mgb” din regiune.

La 3 decembrie au avut loc dezbateri aprinse între membrii CUC care până la urmă nu au contribuit la aprobarea ordinii de zi, motiv pentru care ședința din nou a fost amânată.

Amintim că instalarea posturilor ilegale și răpirea cetățenilor în localități din Zona de Securitate a fost și subiectul unui briefing organizat la finele săptămânii trecute de deputatul Chiril Moțpan.

El a menționat că răpirea unor cetățeni de către structurile regimului separatist de la Tiraspol nu s-a soldat cu acțiuni concludente din partea Chișinăului. Zeci de cetățeni sunt răpiți în fiecare an de acasă, de la serviciu, sunt învinuiți, ținuți în condiții inumane și judecați pentru fapte pe care nu le-au săvârșit.

Chiril Moțpan a adus mai multe asemenea exemple de răpire a oamenilor și a constatat că regimul separatist are mână liberă nu doar în zona pe care o controlează, dar și în afara acesteia. Oamenii nu sunt protejați în fața acestor abuzuri, iar capii regimului criminal se deplasează fără impedimente pe la Chișinău, merg la aeroport etc și sunt chiar în relații de amiciție cu oficiali de la Chișinău.

Deputatul a mai spus că SIS nu a emis nicio notă de alertă în privința pericolelor provenite din zona de securitate și a menționat că un astfel de mecanism trebuie elaborat de urgență.

Noutăţile partenerilor

comentarii: