image
Sursa foto: euractiv.com

Victor Parlicov: Ceva se coace; Gazprom nu a rezervat capacități pentru transportul gazului

De la 1 octombrie, concernul rus Gazprom fie ne va sista complet livrările de gaze naturale, fie va reduce volumele. O spune expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov, potrivit căruia trecerea la formula de iarnă, care este una avantajoasă pentru Republica Moldova, ar putea determina Rusia să ne închidă robinetul. Potrivit expertului, partea bună a lucrurilor este că autoritățile anticipează acest scenariu, iar planul de economisire și procurare a gazelor naturale din surse alternative este unul realist, notează IPN.

Potrivit lui Victor Parlicov, Gazprom ține în suspans Republica Moldova, refuzând să spună tranșant dacă va livra sau nu gaz după 1 octombrie. Potrivit unor indicii, Rusia planifică reducerea volumelor livrate Republicii Moldova, spune expertul.

„Semnele indirecte vorbesc despre faptul că pe 1 octombrie ceva se va întâmpla, fie va fi reziliat contractul și nu va fi deloc gaz, fie vor fi limitate volumele livrate. Ceva se coace. Gazprom nu a rezervat capacități pentru transportul gazelor naturale necesare pentru octombrie în Ucraina. Respectiv, pentru luna octombrie rămâne doar volumul rezervat anterior de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce, probabil, nu va acoperi integral necesitățile Republicii Moldova”,

a spus Victor Parlicov în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.

Potrivit contractului semnat cu Gazprom în octombrie 2021, pe perioada rece a anului intră în vigoare formula de calcul a prețului 70/30. Adică 70% din preț va avea la bază costul produselor petroliere și 30%  - prețul de piață al gazelor naturale. Victor Parlicov spune că noua formulă ar putea determina Rusia să ne sisteze gazul, întrucât până acum Republica Moldova achita un preț aproape similar celui de pe piața internațională.

„Începând cu data de 1 mai, Gazprom are deja dreptul juridic să rezilieze complet acest contract. Deși din mai Gazprom are dreptul să sisteze complet livrările, nu s-a făcut acest lucru și asta pentru că diferența dintre prețul spot și prețul nostru din contract nu era semnificativă. Acum intră în vigoare formula pentru perioada rece a anului și diferența dintre prețul spot și prețul la care Gazprom este obligat să ne livreze gaz va fi destul de mare. Din octombrie ar trebui să avem un preț sub 1000 de dolari. O motivație a sistării gazului ar putea fi aceasta. Planul de măsuri propus de Guvern este realist. Deja pentru luna septembrie, care a fost una relativ rece, consumul de gaz a scăzut cu 28%, față de septembrie anul trecut. Nu există o motivație mai bună de a economisi decât prețurile înalte”,

a mai spus expertul în domeniul energetic.

Ieri, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că, începând cu 1 octombrie, Republica Moldova ar urma să achite un preț aproximativ de 1050 de dolari pentru mia de metri cubi, față de 1880 dolari cât achităm acum. În contextul unei eventuale sistări a gazelor naturale, Andrei Spînu a anunțat că autoritățile cumpără păcură pentru Termoelectrica, cresc stocurile de gaz, întreprind măsuri pentru reducerea consumului, iar compania Energocom este pregătită pentru a procura gaz de pe piața internațională.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: