image
Sursa foto: Reuters

India: Dezinformarea a contribuit la explozia Covid; Teoriile conspirației, leacuri din excremente, promovate și de oficiali

Dezinformarea cu privire la pandemie a ajuns la un nivel îngrijorător în India și a contribuit la explozia epidemiologică din țară. Teoriile conspirației, leacurile tradiționale (unele bazate pe excremente animale) au fost acceptate și promovate chiar și de către o parte a oficialităților, se arată într-o analiză publicată de CNN.

India raportează în fiecare zi cel mai mare număr de cazuri noi din lume. Atât de mulți oameni mor încât crematoriile nu reușesc să țină pasul, iar experții spun că numărul real de cazuri și decese ar putea fi cu mult mai mare decât cel raportat oficial.

De când a început pandemia, în India au fost promovate chiar și de oficiali și celebrități o serie de remedii tradiționale care ar putea vindeca sau preveni infectarea cu coronavirus, în ciuda lipsei de dovezi legate de eficacitatea lor.

În luna martie a anului trecut, un grup hindus a găzduit o petrecere de băut urină de vacă la Delhi, la care ar fi participat 200 de persoane. În acea lună, un lider al Partidului Bharatiya Janata (BJP) din statul Assam, aflat la guvernare, a spus în parlament că urina și balega de vacă ”ar putea fi utilizate pentru tratarea coronavirusului”.

Un influent guru yoga a lansat un preparat pe bază de plante în februarie, susținând că a vindecat Covid și a fost certificat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), scrie Biziday.ro.

Pe 1 mai, secretarul general național al BJP a postat pe Twitter fotografii cu ofițeri de poliție care inhalau abur în Mangalore, în statul sud-vestic Karnataka. Practica a fost o măsură preventivă ”utilă” care ”i-a ajutat pe ofițeri să se simtă relaxați”, a declarat un inspector de poliție.

În realitate există puține dovezi că aceste remedii tradiționale pot preveni sau trata Covid, iar organismele medicale internaționale au infirmat mai multe dintre aceste practici.

Ca răspuns la preparatul pe bază de plante a gurului, OMS a scris pe Twitter că ”nu a examinat sau nu a certificat eficacitatea vreunui medicament tradițional pentru tratamentul Covid-19”.

OMS anunțase anterior că ”nu există un remediu cunoscut pentru Covid-19 și nu există suficiente dovezi care să arate că ajută la inhalarea cu abur”, explicând că poate provoca ”arsuri grave dacă nu se face corect”.

“Întrucât eforturile sunt în curs de găsire a tratamentului pentru Covid-19, trebuie luate măsuri de precauție împotriva dezinformării, în special pe rețelele de socializare, cu privire la eficacitatea anumitor remedii”, a spus OMS într-o declarație de anul trecut. Utilizarea produselor netestate pentru a trata Covid ar putea ”pune oamenii în pericol, dând un fals sentiment de securitate și distrăgându-le atenția de la spălarea mâinilor și distanțarea fizică, care sunt esențiale în prevenirea Covid-19”, a spus OMS.

Și Asociația Medicală Indiană (IMA) a criticat figurile importante pentru promovarea tratamentelor nedovedite, spunând că este lipsită de etică și subminează necesitatea unor măsuri critice, cum ar fi vaccinările.

În India până în prezent, puțin peste 2% din cei 1,3 miliarde de locuitori au fost complet imunizați cu unul din cele două vaccinuri, iar mai multe voci critice spun că ritmul lent al campaniei de vaccinare ar fi putut contribui la al doilea val.

La fel ca majoritatea țărilor, India a vaccinat mai întâi cetățenii cei mai vulnerabili, inclusiv persoanele în vârstă și lucrătorii din domeniul sănătății. India se luptă acum pentru a-și atinge obiectivele inițiale de vaccinare, cu noi măsuri care permit importul de vaccinuri străine. Statele solicită guvernului central să ofere mai multe doze, unii experți avertizând că vaccinarea în masă este esențială pentru a împiedica al doilea val.

Până în prezent, guvernul a achiziționat cel puțin 205,5 milioane de doze, potrivit datelor Duke Global Health Innovation Center, plasând India în primii 10 cumpărători de vaccin Covid-19 din lume.

Noutăţile partenerilor

comentarii: