image
Sursa foto: standard.co.uk

Australia: Trei incendii s-au unit şi au format unul uriaş, mai mare decât Manhattan

Situaţie din ce în ce mai critică în Australia, unde vântul va fi principala problemă care va pune dificultăţi majore intervenţiei pompierilor şi ar putea duce la noi focare. Între timp, trei incendii s-au combinat şi au format unul singur, mai mare decât Manhattan. Pompierii australieni luptă cu ceea ce capătă dimensiunea celei mai catastrofale zile, dintr-un sezon deja devastator.

Incendiile s-au unit în cursul nopţii în regiunea Omeo din statul Victoria, acoperind 6.000 de hectare , a comunicat Departamentul de Mediu din Gippsland, citat de CNN.

În statul vecin New South Wales, un incendiu în regiunea Wollondilly din sudul capitalei Sydney rămâne „scăpat de control”, potrivit Serviciului de Pompieri. Aici au ars 264.000 de hectare de teren în ultimele luni.

Condițiile meteorologice se deteriorează rapid sâmbătă, Biroul de Meteorologie australian avertizând că viteza vântului, dar şi temperaturile cresc, scrie Digi24.

„Astăzi va fi o zi cu pericol de incendiu sever până la extrem în multe districte", potrivit Biroului de Meteorologie.

Premierul Scott Morrison a declarat, sâmbătă, că 23 de persoane au fost ucise la nivel național, numărul fiind în creştere faţă de cel raportat la începutul săptămânii. Peste 1.500 de case au fost distruse de la începutul sezonului de incendii din septembrie.

În statul Victoria a fost declarată stare de dezastru, iar New South Wales a declarat stare de urgență, fiidn acordate resurse suplimentare guvernamentale pentru a lupta împotriva incendiilor.

Sâmbătă, Morrison a anunțat că până la 3.000 de militari australieni şi patru avioane vor interveni în statele afectate. Totodată, cea mai mare navă a Marinei va fi mobilizată pentru evacuarea cetățenilor de-a lungul coastei.

"Trebuie să creăm condiţii pentru a face față crizei urgente din patru state", a spus Morrison în cadrul unei conferințe de presă.

Sâmbătă se așteaptă ca vremea caldă, uscată și vântul să împiedice pompierii în intervenţia lor și să înteţească focul, după ce în ultimele două zile condiţiile meteo păreau se a îmbunătăţi.

Biroul de Meteorologie a emis sâmbătă dimineață un avertisment meteorologic sever pentru New South Wales, statul cel mai lovit de incendii de până acum.

Pericolul real de sâmbătă este vântul. Nu numai că face ca incendiile să se înteţească, dar poate favoriza apariţia de noi focare.

Potrivit meteorologilor, sunt așteptate ploi, dar nu vor fi suficiente pentru a stinge încendiile în desfășurare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: