image
Sursa foto: Telegram // IGSU al MAI al RM

Agenţia de Mediu, despre incendiul de la Ciocana: „Recomandăm purtarea măștilor și limitarea expunerii pe aria poluată”

Agenția de Mediu s-a autosesizat în legătură cu incendiul de proporții, care a izbucnit în această noapte la un depozit de sortare și depozitare a deșeurilor din plastic, amplasat pe strada Uzinelor din Chișinău. În urma arderii deșeurilor de plastic, în atmosferă se elimină în mare parte particule fine PM10, COV-uri (compuși organici volatili), precum și hidrocarburi aromatice policiclice, care dăunează grav sănătăţii.

Agenția de Mediu, prin intermediul Laboratorului Referință de Mediu (LRM), cu funcție de monitorizare a componentelor de mediu, a intervenit la fața locului, în scopul prelevării probelor de aer atmosferic.

„Menționăm că în urma arderii deșeurilor de plastic, în atmosferă se elimină în mare parte particule fine PM10, COV-uri (compuși organici volatili), precum și hidrocarburi aromatice policiclice ce pot afecta grav sistemul respirator al organismului uman, cauzând afecțiuni cardiace și pulmonare” , a precizat agenţia.

După investigarea de laborator a probelor prelevate, va fi publicată informația privind gradul de poluare a aerului.

Astfel, Agenţia de Mediu recomandă populației din preajmă, care ar putea fi expusă la fumul contaminat cu substanțe periculoase, să păstreze calmul și să stea în adăposturi. În caz de ieșire strictă necesară, se recomandă purtarea măștilor de protecție și limitarea expunerii pe aria poluată.

am.gov.mdam.gov.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: