image
Sursa foto: jurnal.md

Premieră la Jurnal TV! Un documentar dramatic despre ce au îndurat cei care au plecat ilegal din RM la sfârșitul anilor 90

Astăzi, 10 ianuarie, Jurnal TV anunță o premieră națională - un film documentar de reconstituire. „One way ticket” va fi despre clipele de coșmar ale celor care au plecat ilegal din Republica Moldova la sfârșitul anilor 90. În șase istorii se arată ce au îndurat oamenii până a ajunge în țări civilizate.

Nu ratați primul epispod astăzi, începând cu ora 21:00, doar la Jurnal TV.

Pe 27 august 1991, Republica Moldova și-a căpătat independența față de URSS, după care a intrat într-o interminabilă perioadă de tranziție. Au fost ani de criză economică și sărăcie. În anul 1999, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, Republica Moldova a atins nivelul maxim de sărăcie, fapt care a provocat exodul spre țările din Europa.

Printre cei care au fugit în lume sunt și cei șase eroi ai filmului documentar de reconstituire ”One way ticket”, care au destăinuit clipele de coșmar prin care au fost nevoiți să treacă.

„Că el mi-a zis că trebuie să mă crezi pe cuvânt, tu pune banii aici și eu îți garantez că te duc și gata. El nu te pune să te iscălești, tu puteai fi și moartă pe stradă sau a doua zi putea spune gata nu mai plecați în Italia, dar banii i-am dat.”

„Cea mică avea patru ani, când a zis „Mamă, unde te duci?”. A fost cel mai dureros, dar știam că-i las în nădejdea mamei mele, aveam toată încrederea în mama și i-am lăsat cu mama.”

„Știi că vii în Italia, știi că vii fără acte, dar nu știi când te întorci, te pornești, dar nu știi când te mai întorci și nu știi dacă o să te mai întorci. Și nu știi dacă vei ajunge în Italia. Sunt multe întrebări la care nu aveam răspunsul, dar atunci mintea zbura și îți părea o șagă.”

„Mergem, mergem o noapte întreagă, am mers în jurul unui munte, când dimineața ne-am trezit eram acolo unde ne-am pornit seara.”

„Noapte, era întuneric, fugeam, dar nu știam unde fugeam. Fugeam, cu micuții de mână, cu rucsacuri pentru a nu avem tare mult bagaj.”

„One way ticket” are șase episoade. Fiecare conține interviuri și relatări exclusive despre momentele și clipele de groază prin care au trecut oamenii doar ca să scape de sărăcia de acasă.

„Țin minte că am luat copii în brațe și am mers, am mers prin spini. Ne împungea, dar nu-mi amintesc durerea provocată de spini. Mai ales că ne era frică ca nu cumva să ne vadă poliția care era la spatele nostru.”

„Ne-o lăsat la pădure, pe toți. Ne-au spus că trebuie să treceți pădurea, nu e mult. Eram speriați, Doamne, Dumnezeule...”

„Cum se vedea o lumină de mașină - jos. Și noi ne aplecam, și într-o aplecare de aceea nici nu am văzut că era o râpă, am căzut și m-am dat de-a rostogolul, era stuf, dacă nu era stuf cădeam în râpă, poate eram moartă.”

Fiecare dintre ei a îndurat foame, nopți nedormite, în care au mers zeci și sute de kilometri, până la frica de a nu-i mai revedea niciodată pe cei dragi. Toate aceste situații vor fi reconstituite de o echipă de entuziaști care și-a propus să surprindă cu ajutorul actorilor secvențe dramatice din traseul celor plecați.

Pe mine m-a marcat istoria unui prieten de-al meu care acum e stabilit în Italia, are o viață frumoasă, eu cumva îl invidiam și din discuție el mi-a povestit calea lui de acasă până a ajuns el în Italia și m-a marcat istoria lui, deși el n-a vrut să răvășească trecutul și asta m-a mișcat la ideea asta de a crea, deși îmi doream din start să fie un film artistic, m-a mișcat să creăm acest film documentar din 6 episoade cu șase eroi diferiți din țări diferite”, spune Pavel Nasalciuc, regizorul documentarului.

Mie tare mi-a plăcut ideea lui Pavel când a spus că, uite, hai să facem un film documentar de reconstituire, nu neapărat documentar. Un film despre istoriile reale prin care au trecut conaționalii noștri și fiind deja în tema asta și auzind mai multe istorii în care oamenii își deschideau sufletul și povesteau momentele astea de groază, vrei nu vrei te marchează și chiar vrei să faci asta pentru ca oamenii să înțeleagă că, de fapt, durerea lor este comună și spunând-o poate treci mai ușor și depășești toate clipele astea de groază și poate că și alții care o să audă, mai ales cei de la conducere, o să înțeleagă prin ce au trecut moldovenii”, a povestit jurnalista Leanca Grițcan, producătorul „One way ticket”.

Urmăriți deseară, la ora 21:00, doar la Jurnal TV primul episod al filmului documentar de reconstituire „One way ticket”, care va relata istorii despre care mulți preferă să tacă și să uite.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: