image
Sursa foto: presedinte.md

Alaiba cere FISC-ului rapoartele de activitate ale fundațiilor de caritate care aparțin lui Șor, Dodon, Usatâi și Plahotniuc

După dispariția lui Vlad Plahotniuc, fundația sa de binefacere „Edelweiss” și-a încetat activitatea, ultima noutate pe pagina oficială a fundației fiind din 17 iunie.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba a depus astăzi o silicitare la Serviciul Fiscal de Stat și Agenția Servicii Publice, solicitând informații despre activitatea fundațiilor politicienilor Renato Usatîi, Ilan Șor, fostului deputat, Vlad Plahotniuc și președintelui Igor Dodon. Alaiba cere FISC-ului și ASP-ului rapoartele fundațiilor din ultimii cinci ani, sursele de finanțare și sumele acestora, inclusiv și finanțatorii dar și alte informații. Alaiba specifică în solicitare că răspunsurile la interpelările deputaților trebuie remise fără întârziere numai târziu de 30 de zile conformlegislației. „Pentru că apar tot mai mulți filantropi care sunt și parteneri de afaceri cu Dodon în același timp, am zis să dăm niște întrebări despre fundațiile lui Dodon, dar și a altor politicieni”, scrie Dumitru Alaiba pe pagina sa de facebook.

Fundațiile își ascund rapoartele de ochiul presei

În 2017 reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au analizat activitatea asociaţiilor şi fundațiilor de caritate ale lui Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Renato Usatîi și Galina Dodon. O parte dintre acestea își ascundeau rapoartele financiare și numele donatorilor atât de presă, cât și de instituțiile de stat. Se atestă că organizațiile de caritate ale politicienilor devin mai active în perioada alegerilor, fiind un instrument de lustruire a imaginii fondatorului sau a partidului.

Fundația primei doamne „Din Suflet” înscrisă pe numele unui pescar

La puțin timp după ce Igor Dodon s-a instalat în fotoliul de președinte al republicii, soția acestui, Galina Dodon, de asemenea s-a făcut cu o fundație de binefacere. „Din suflet” a fost înregistrată la Ministerul Justiției pe 8 februarie 2017. Prima doamnă nu se regăsește însă nici în lista fondatorilor, nici în a conducătorilor fundației de caritate pe care o reprezintă la toate evenimentele publice. Oficial, Fundația „Din suflet”, îl are în calitate de fondator pe Iaroslav Țurcan, din Râbnița. Acesta pare să fie prietenul de pescuit al lui Igor Dodon, postând pe contul său de facebook, mai multe poze de la campionate de pescuit organizate în stânga Nistrului.

A dispărut Plahotniuc, a dispărut și fundația sa

Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova în dupa-amiaza zilei de vineri, 14 iunie, după ce PDM a decis să cedeze puterea politică, la o săptămână de confruntări cu majoritatea nou-formată, PSRM–ACUM. Odată cu dispariția lui Plahotniuc vestita sa fundația de caritate și-a sistat și activitatea, ultima noutate pe pagina oficială a acesteia, fiind din 17 iunie 2019.

Potrivit rapoartelor financiare ale „Edelweiss”, în anul 2017, Vladimir Plahotniuc a contribuit cu 27 de milioane de lei pentru activitatea fundației, iar în 2016 cu 35 de milioane de lei.

DocDoc

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: