image
Sursa foto: Profimedia

Regula cu 5 schimbări de jucători pe meci ar putea deveni permanentă. Când se decide totul

Opţiunea privind cinci înlocuiri pe meci ar putea deveni permanentă în cazul în care va fi aprobată la reuniunea plenară a International Board (IFAB), garantul legilor fotbalului, care va discuta propunerile înaintate de organismul de conducere, scrie DPA.

Reuniunea va avea loc pe 4-5 martie 2022 şi în cazul în care reglementarea se va adopta, va intra în vigoare din iulie 2022.

Acest amendament la "legea 3" a fotbalului, care prevede un maxim de trei înlocuiri pe meci, a fost decis în mai 2020 de IFAB şi era valabil până la finele lui 2021 pentru competiţiile între cluburi şi până la 31 iulie 2022 pentru meciurile internaţionale, în contextul pandemiei de coronavirus.

În mai, IFAB a ales să prelungească cu câteva luni măsura, până la 31 decembrie 2022, după o "analiză globală de impact actual a Covid-19 asupra fotbalului".

Întreruperile temporare din numeroase campionate, cu excepţia suspendării definitive a sezonului 2019/2020, din cauza pandemiei, au antrenat o congestionare a calendarului din sezonul următor, pentru a recupera întârzierea şi a permite desfăşurarea unor competiţii precum EURO 2020, decalat pentru vara lui 2021.

Nu toate competiţiile au optat pentru o creştere a numărului de înlocuiri. Premier League este refractara cea mai notabilă, în timp ce Cupa Ligii engleze a autorizat, însă, cinci înlocuiri începând cu optimile de finală.

De asemenea, introducerea, sub formă de probă, a două înlocuiri specifice în caz de comoţii, ar trebui să fie prelungită după august 2022, deoarece incidenţa redusă a cazurilor nu permite încă să se tragă concluzii pertinente.

Aceste decizii urmează să fie prezentate şi validate la Adunarea Generală a IFAB, ce va avea loc în luna martie a anului viitor la Zurich.

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) deţine patru voturi din opt în deciziile IFAB, celelalte patru fiind proprietatea istorică a Federaţiilor engleză, scoţiană, galeză şi irlandeză.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: