image
Sursa foto: PCCOCS

Pregătirea dezordinilor în masă: Percheziții în Chișinău, Cimișlia, Anenii Noi; Printre vizați - un sportiv de performanță

Procurorii PCCOCS, împreună cu ofițerii INI, au finalizat perchezițiile de vineri, cinci la număr, desfășurate în Chișinău, precum și în raioanele Cimișlia și Anenii Noi, în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă.

Perchezițiile au avut loc cu sprijinul ofițerilor de urmărire penală ai DGUP și ai angajaților ,,Fulger” din cadrul Poliției. Acestea s-au desfășurat la mai multe persoane, de la care au fost ridicate mai multe probe relevante dosarului penal: înscrisuri de ciornă care conțin contacte telefonice ale persoanelor care participă la proteste, precum și telefoane mobile cu informație pertinentă. Probele urmează a fi examinate și coroborate cu cele existente în cadrul dosarului penal.

Persoanele au fost escortate pentru audieri și pentru atribuirea statutului procesual de către procurorii PCCOCS. Un bărbat din persoanele identificate a fost judecat pentru furturi în proporții deosebit de mari. Acesta a fost azi reținut pentru 72 de ore, după ce a fost implicat și în acțiuni huliganice în cadrul unei acțiuni recente de protest.

În urma măsurilor de investigații au fost identificate persoane din raionul Anenii Noi, la care au fost depistate obiecte folosite în acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă. Printre persoane vizate, a fost identificat unul din liderii unui grup de sportivi de performanță, din raionul Cimișlia, care aveau ca sarcină să opună rezistență violentă oamenilor legii abilitați să asigure desfășurarea pașnică a protestului. Au fost identificate și persoane de sex feminin din municipiul Chișinău, care aveau rolul de recrutare a persoanelor care urmau să participe violent la proteste, precum și să opună rezistență oamenilor legii.

Reamintim, dosarul vizează pregătirile dezordinilor în masă începând din 18 septembrie 2022, până în prezent. Cercetările au loc prin prisma faptului că, contrar Legii cu privire la întruniri, ar fi fost întreprinse acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă, care vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării în Chișinău a mai multor persoane, în special tineri printre care anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni. În ceea ce privește alte roluri în cadrul grupului criminal organizat, acestea țineau de racolarea persoanelor care să participe la destabilizări.

Oamenii legii continuă investigațiile, inclusiv în vederea stabilirii altor aspecte penale și acumulării altor probe privind activitatea grupului criminal organizat cercetat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: