image
Sursa foto: grâu

Seceta taie în jumătate recolta de grâu; Chicu: Este afectat sudul și centrul țării

Seceta din acest an va tăia în jumătate din recolta de grâu faţă de cea de anul trecut. Estimările au fost anunțate astăzi de premierul Ion Chicu în debutul ședinței Guvernului.

„Anul agricol va fi unul foarte dificil din cauza secetei. Deja este clar că sectorul agricol va fi afectat serios. Pentru a avea o precizie despre efectele secetei, Mininisterul Agriculturii va face o evaluare repetată săptămâna viitoare. Săptămâna trecută a făcut o evaluare preventivă. Sunt afectate în special zona de sud, o parte din centru și mai puțin cea de nord. Potrivit estimărilor, recolta de grâu va scădea cu 40-50 la sută”, a declarat Ion Chicu.

Totuși, spune șeful Guvernului, securitatea alimentară a țării nu va fi afectată.

„Vom avea cereale suficiente și pentru anul viitor. Securitatea alimentară până la roada nouă va fi asigurată. Sunt rezerve suficiente în depozite, dar și în rezerva de stat”, a adăugat Ion Chicu.

Premierul a comentat și informațiile vehiculate în spațiul public potrivit cărora, la Căușeni, au fost încărcate mai multe camioane cu grâu care a fost transportat într-o direcție necunoscută.

„Am văzut imagini intensiv mediatizate de la Elevator că s-au încărcat de mașini. E vorba de cereale depozitate la Căușeni de către agenții economici din stânga Nistrului. Ei au plătit pentru a păstra grâul în depozite, iar acum au tot dreptul să-l ia”, a mai spus Chicu.

Mai mulți producători agricoli au declarat pentru Jurnal.md că, dacă în următoarele zile va ploua, umiditatea ar putea salva cel mult jumătate din roada de grâu și de orz.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: