Breaking News

image
Sursa foto: jurnal.md

Procuratura Generală își cere scuze în numele statului de la fostul șef al SIS, Valeriu Pasat

Procuratura Generală își cere scuze public în numele statului de la fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate și ministru al Apărării, Valeriu Pasat, pentru tragere ilegală la răspundere. Procuratura a publicat pe pagina sa web un text cu următorul conținut, fără să-l distribuie la presă pentru mediatizare: „La solicitarea fostului diplomat și fost ministru, actualmente membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, Valeriu Pasat, având în vedere caracterul irevocabil al deciziilor judecătorești prin care s-a dispus achitarea sa, Procuratura Generală face publice scuzele oficiale, în numele statului, pentru faptul tragerii ilegale la răspundere penală”, scrie anticoruptie.md.

Valeriu Pasat a fost cercetat penal în perioada anilor 2005-2006 și condamnat la 10 ani de închisoare pentru că ar fi prejudiciat în anul 1997 bugetul de stat de 53 milioane de dolari SUA, prin comercializarea ilicită a 21 de avioane de tip MiG-29, pe când era ministru al Apărării. Prin hotărârea Curții de Apel din Chișinău din 16 octombrie 2006, au fost retrase ca neconfirmate acuzațiile legate de vânzarea avioanelor MIG-29 și i-a fost redus lui Valeriu Pasat termenul de detenție de la 10 la 5 ani.

Valeriu Pasat a fost Ambasador al Moldovei în Federaţia Rusă în perioada 1994-1997, după care a devenit ministru al Apărării în guvernele Ciubuc şi Sturza, fiind primul ministru civil al apărării din ţară, iar în 1999, preşedintele Lucinschi l-a numit în funcţia de ministru al Securităţii Naţionale. După reorganizarea ministerului în Serviciul de Informaţii şi Securitate, Pasat a devenit primul director al SIS-ului.

În prezent Valeriu Pasat este academician și activează în cadrul Academiei de Științe a Moldovei.

Citeşte mai mult despre

comentarii: