image
Sursa foto: esp.md

Ambasadorul UE: „Noi înțelegem că procesul de schimbare din RM va fi de lungă durată și va cere unele decizii dificile”

Anul acesta s-au împlinit cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova - perioadă marcată de așteptări, transformări, succese, dar și presiuni, dezamăgiri, blocaje. Totuși, după ce în ultimii ani UE a răcit relațiile din cauza deciziilor guvernării de la Chișinău, în iunie curent, odată cu schimbarea puterii în R. Moldova, oficialii de la Bruxelles și-au schimbat retorica, declarând că vor oferi tot suportul noii guvernări.

Într-un interviu pentru DW, șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a vorbit despre fosta guvernare, despre actuala, și despre schimbarea atitudinii UE odată cu venirea noii puteri politice în fruntea țării.

„Până în iunie 2019 nu am văzut să fi progresat implementarea Acordului de Asociere și că ar fi voință puternică pentru a respecta standardele ce țin de democrație, stat de drept, justiție. Acest lucru s-a evidențiat în mai multe momente - investigația fraudei bancare, adoptarea sistemului electoral, care a fost împotriva deciziei Comisiei de la Veneția, dar și a partenerilor externi, alegerile locale din Chișinău de anul trecut, când după alegerile libere și cinstite, chișinăuienii nu au avut primarul pe care l-au votat, pentru că rezultatul a fost anulat - și aceasta a ridicat multe întrebări privind independența, atât a justiției, cât și a altor instituții. Acestea au fost momentele când UE nu a putut să meargă mai departe în cooperarea cu RM. În noiembrie 2017 nu am putut oferi suport bugetar pentru sectorul justiției, pentru că reforma nu a avut loc. În anul următor, de asemenea, nu am putut oferi asistența macro-financiară despre care am convenit, pentru că RM nu și-a îndeplinit angajamentele. Această asistență a fost pusă în așteptare, iar programele anuale de cooperare pentru 2017-2018 au fost diminuate.

Acum însă vedem voință politică, principala cauză a acestor neajunsuri e în trecut. Noua guvernare deja o are și este exprimată în primii pași care au fost făcuți. Noi continuăm să fim de partea RM și a cetățenilor ei și oferim asistență, am reînnoit deja plățile pe suportul bugetar. Dar, aici trebuie să spunem un lucru. Nu se schimbă atitudinea noastră în ceea ce privește condiționalitatea, care rămâne a fi parte a relației noastre. Trebuie să existe în continuare voință politică din partea autorităților moldovenești de a face aceste schimbări, care sunt așteptate de oameni”, a declarat oficialul european.

În context, Peter Michalko a menționat că rămân în picioare condiționalitățile UE, dar și că Uniunea European este conștientă că procesul de schimbare de la noi va dura.

„Totdeauna vom evalua starea de lucruri și schimbările care se vor face din punct de vedere al standardelor. Noi chiar vom intensifica dialogul nostru cu autoritățile RM și vom vorbi despre toate procesele care au loc. Noi întotdeauna vom da o evaluare cinstită a schimbărilor. De asemenea, noi înțelegem că acest proces de schimbare va fi unul de lungă durată și va cere unele decizii dificile, uneori foarte complexe, că nu va fi totul făcut într-o săptămână sau lună. Sperăm că și cetățenii înțeleg asta”, a punctat ambasadorul UE la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: