image
Sursa foto: PCCOCS

Judecătoria Chișinău a prelungit mandatul de arestare a liderului organizației criminale Borman, Oleg Pruteanu

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis demersul procurorilor și a prelungit măsura de arest preventiv în privința învinuitului Oleg Pruteanu, pentru un termen de 30 de zile.

Oleg Pruteanu este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor de comercializare a drogurilor și contrabandă cu stupefiante.

Membrii acestei organizații procurau droguri din Spania și le transportau în Federația Rusă, unde le și comercializau.

Documentarea a fost efectuată de către organele de drept ale Republicii Moldova, în conlucrare cu organele de drept din următoarele state: Federația Rusă, Regatul Spaniei, Ucraina, România, Italia și Portugalia.

Procuratura Republicii Moldova a reținut, arestat și expediat în judecată în luna iunie 2018, șase membri ai organizației criminale Borman, pe care i-a acuzat de comiterea infracțiunilor de circulație ilegală a drogurilor cu scop de înstrăinare, contrabandă cu stupefiante, spălarea banilor, crearea și conducerea unei organizații criminale.

Doi din membrii organizației criminale deja au fost condamnați de către justiția din Republica Moldova.

Potrivit informațiilor parvenite de la organele de drept din Federația Rusă, actualmente, de către instanțele de judecată din Federația Rusă, Belarus și alte state din Uniunea Europeană au fost deja condamnați peste 50 de membri ai organizației criminale Borman pentru fapte comise în perioada 2003-2017.

Amintim că Oleg Pruteanu, alias Borman, împreună cu Constantin Țuțu și alte persoane au fost implicați în omorul cetățeanului Veretco, care a avut loc lângă restaurantul „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului. Cauza acestora, la această etapă, este examinată de către Curtea Supremă de Justiție.

Unii membri ai organizației criminale duceau o viață de lux – automobile scumpe, case, conturi bancare și alte proprietăți. Cu suportul Agenţiei pentru recuperarea bunurilor infracţionale din cadrul CNA au fost identificate și indisponibilizate (prin aplicarea sechestrului) bunuri infracționale în valoare de peste 8 milioane lei, a căror beneficiari efectivi sunt membrii acestei asociații criminale. La aceasta se adaugă și 6 automobile, 4 terenuri, 5 apartamente și 3 construcții nelocative.

Totodată, investigațiile financiar-paralele efectuate de către Centrul Național Anticorupție în privința învinuiților din cadrul organizației criminale Borman și a membrilor familiei acestora au constatat discrepanțe majore între veniturile și cheltuielile avute și de către soacra învinutului Oleg Pruteanu, alias Borman, avocatul Ala Raevschi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: