image
Sursa foto: alamy.com

Guvernul remite Consiliului Europei pachetul privind reforma justiției; Conceptul prevede și modificarea Constituției RM

Guvernul urmează să remită Consiliului Europei pachetul de documente ce vizează reforma justiției în Republica Moldova. Unul dintre acte descrie mecanismul de evaluare a judecătorilor. Conceptul de reformare a justiției prevede inclusiv modificarea Constituției Republicii Moldova.

Pachetul include trei elemente: Strategia pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2020-2023; Planul de acțiuni pentru implementare strategiei; Proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor.

„Promisiunea noastră a fost că remitem aceste documente fundamentale pentru reforma justiției până pe 5 ianuarie, astfel ca grupul de experți ad-hoc, oferiți nouă de Consiliul Europei, să vină către 20 ianuarie în țară și să ne asiste în implementarea acestei reforme”, a declarat premierul Ion Chicu, în cadrul ședinței de astăzi a Executivului.

După ședință, ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a precizat că în Strategia pentru asigurarea independenței și integrității justiției este prevăzută și modificarea Constituției.

„Aici vorbim despre modificarea prevederilor referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii, referitoare la modul de numire în funcție a judecătorilor, referitoare la imunitățile judecătorilor. Or astăzi știm că judecătorii au o imunitate absolută, și judiciară, și extrajudiciară. Noi intervenim cu propunerea de stabilire expres în Constituție a faptului că judecătorii vor dispune exclusiv de imunitate funcțională”, a precizat Nagacevschi.

„Propunerile anterioare ale Comisiei au fost luat în calcul, Strategia fiind ajustată. Sperăm ca în februarie, martie, strategia să fie prezentată în Parlament și să fie chiar și aprobată”, a adăugat ministrul Justiției.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: