Efectele deprecierii leului sunt deja vizibile prin creşterea cererii de valută, dar şi prin scumpirea unor mărfuri. De exemplu, preţurile pentru anumite produse agricole au crescut cu 5-10%. Portalul mold-street.com notează că firmele specializate oferă acum un preţ de 6,1-6,5 de lei pentru un kilogram de semințe floarea soarelui, comparativ cu maximele de 5,7 lei pentru un kilogram, câteva săptămâni în urmă. E o creştere de circa 7%. Preţul pentru soia a crescut şi mai mult - cu aproximativ 10%.

Deprecierea continuă a leului poate scumpi în timp tarifele pentru gaze, energie electrică şi alte utilităţi. Potrivit unor experţi, chiar autorităţile joacă contra leului, iar aceasta se explică prin nevoia de a acumula mai mulţi bani la buget, din taxele aplicate produselor de import.

Analistul economic Veaceslav Ioniță spune că actuala depreciere a leului vine după ce, lunile trecute, Banca Naţională a intervenit masiv pe piaţă.

Veaceslav Ioniţă mai spune că Banca Naţională a ţinut din scurt cursul leului până la alegerile parlamentare. Potrivit expertului, intervenţiile BNM-ului au dus chiar la o uşoară întărire a leului, înainte de alegeri, în pofida deficitului de valută, iar acum, în luna aprilie, cursul de schimb recuperează tendinţa, care a fost limitată în lunile ianuarie şi februarie.

Totodată, expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruța afirmă că datele statistice publicate de BNM arată că, înainte de alegeri, regulatorul a vândut masiv valută pentru a afişa stabilitatea promisă de autorităţi. Negruţa notează însă că orice curs menţinut artificial o perioadă îndelungată ajunge să coste scump Banca Naţională şi rezervele valutare ale statului.

De partea cealaltă, BNM a emis un comunicat în care se arată că "în ultimul timp, pe piețele financiare externe, cursul euro s-a înscris pe un trend de apreciere față de dolar, pe fondul unor evoluții favorabile a indicatorilor macroeconomici din zona euro".

Banca Naţională mai afirmă că "în prezent, piața valutară locală se află într-o etapă temporară de reajustare”, iar ritmul de depreciere a leului este îndeaproape monitorizat.