image
Sursa foto: jurnal.md

Speakeri de calibru la TEDxRoseValleyParkED, evenimentul pe care nu trebuie să-l ratați în acest weekend!

În weekend, la Chișinău se va desfășura TEDxRoseValleyParkED, ediția din acest an fiind dedicată educației. Doritorii de hrană intelectuală sunt invitați să petreacă util câteva ore alături de cei mai buni și validați speakeri, care vor pune în discuții o varietate largă de subiecte - de la inteligența artificială și gap year până la rolul femeilor în educație și învățarea prin joc.

Startul evenimentului se va da sâmbătă, la ora 10:00, în cadrul centrului Artcor, și va fi disponibil gratuit pentru audiența online. Conferința va dura aproximativ patru ore și va include discursurile a 12 speakeri din diferite domenii, inclusiv elevi de la Harvard sau din Universitatea Kobe din Japonia.

Unul dintre cei mai importanți speakeri din acest an este omul de afaceri nepalez Nirvana Chaudhary, Directorul General al Grupului Chaudhary), vicepreședinte al Fundației Chaudhary și președintele Fundației Moldcell.

Nirvana Chaudhary este membru al familiei primilor miliardari ai Nepalului, familie care investește enorm în educație în Nepal prin intermediul Fundației Chaudhary.

NirvanaNirvana

Au deschis patru școli nonprofit cu 750 de elevi, au înființat o școală privată cu școlarizare de 1$, au deschis 22 de săli de clasă digitale și învățământ la distanță online, au oferit tablete pentru fiecare elev al școlilor publice din Nepal.

La conferința TEDxRoseValleyParkED, Nirvana Chaudhary va vorbi despre școlarizare și digitalizare ca pilon de bază în economia unei țări, accentuând totodata importanța securității online, și ne va spune ce poate învața cea mai săracă țară din Europa de la cea mai săracă țară din Asia.

Printre speakerii evenimentului va fi și Directorul de Programe Jurnal TV și moderatorul talk-show-ului Ora Expertizei, Dumitru Mișin. Acesta va vorbi despre educația prin intermediul televiziunii pe care nici nu bănuiai că o primești.

MisinMisin

„Suntem în permanentă căutare de abordări care ofere telespectatorilor oportunitatea de a gândi critic, de a vedea lucrurile și într-o altă lumină, de a le stimula gustul pentru calitate, pentru participare în actul calității când vorbim de televiziune. Partea mai puțin bună a situației este că astăzi consumăm prea mult fără să ne punem o serie de întrebări necesare, iar asta e din cauza volumului imens de conținut necalitativ și care nu ne provoacă curiozitatea de a afla mai mult și ne usucă mințile cu programe care costă milioane în bani azi și sunt fără nicio valoare mâine. E un subiect pe care o să-l dezvolt mai mult sâmbătă, în cadrul TEDx, unde voi putea, sper, să interacționez și cu publicul ca să dezbatem eventual și păreri diferite”, afirmă Dumitru Mișin.

Un alt speaker care a câștigat admirația publicului este Alexandru Leahu, profesorul de matematică de la Liceul „Spiru Haret” din capitală, care și-a vopsit barba în albastru pentru a-și onora o promisiune față de elevi.

Alexandru LeahuAlexandru Leahu

Dincolo de formulele matematice oferă elevilor inspirație și motivație pentru a merge mai departe. Încercarea sa de a schimba procesul de învățare oferă răspunsuri la o mulțime de întrebări şi soluții practice pentru a facilita actul educațional.

Și tânărul compozitor Andrei Zapșa, numit și Harry Potter din Moldova, va fi prezent la eveniment. Compozitor de suite simfonice, dirijor la Smile Youth Orchestra și Makassar Youth String Orchestra, autorul primei trilogii fantasy din Moldova și nu în ultimul rând profesor.

Andrei ZapșaAndrei Zapșa

Puteți vedea mai jos și alți speakeri a conferinței TEDxRoseValleyParkED:

Ilinca Mazureac - studentă a Facultății de Biologie Moleculară și Celulară la prestigioasa universitate Harvard din Statele Unite. Premianta „Galei Studenților Originari din Republica Moldova” a reușit să exceleze în aceste domenii dragi inimii și minții, clasându-se pe locuri de top la olimpiade naționale și internaționale, totodată găsind timp și pentru o activitate civică fructuoasă. În cadrul evenimentului ea dorește să aducă o nouă perspectivă a rolului femeilor în știință.

Dumitru Albot - tânărul care și-a făcut studiile în 8 țări ale lumii, apoi s-a întors în Moldova pentru a schimba sistemul de învățământ. Entuziasmat și sigur de ideile sale, tânărul pășește încrezut spre succes, iar reușita sa înseamnă succesul întregii țări. Pe 23 ianuarie Dumitru va bucura audiența TEDxRoseValleyParkED cu un discurs despre „un alt fel” de învățământ.

Bogdan Cazacu - tânărul care locuiește într-o altfel de societate decât cea care l-a crescut. Student la Universitatea Internațională din Kobe (Kobe Kokusai Daigaku), Japonia, facultatea de economie, Bogdan vine cu un discurs despre reflecția individualismului în societate.

Diana Marusic - a câștigat premii înalte la concursuri internaționale precum Intel ISEF, InfoInvent și altele. Ea este cea care a popularizat ideea unui magazin online, în care persoanele cu dizabilități ar putea posta produse handmade și a adus faimă țării noastre peste hotare la Technovation Challenge în San Francisco. Diana ne va face o excursie prin lumea inteligenței artificiale.

Corina Musteață - studentă la renumita universitate Sciences Po din Franța. Combină cu succes studiile, munca și voluntariatul. Fondatoarea Consiliului Raional al Elevilor din Cimișlia și activista din cadrul „Youth and Environment for Europe” participă la eveniment pentru a ne livra un mesaj important despre parcursul educațional în Moldova și alternativa necunoscută, sau des ignorată, a unui gap year.

Ștefan Popov - psihoterapeut de orientare integrativă, cercetător în psihologieși autor de carte, care pășește încrezut spre succesul autentic, valoros și util. În această postură, va încerca să ofere soluţii practice la multitudinea de probleme care apar în cadrul actului educațional.

Mădălina Griza - elevă a Liceului Teoretic „Orizont”, care reușește să facă performanță în matematică participând la Junior Balkan Math Olympiad, dar și la European Girls Math Olympiad (EGMO) fiind premiată cu medalia de bronz.

Alina Gîrneț - tânăra care provoacă schimbări în sistemul de învățământ, aflându-se în afara lui. Alina va vorbi despre cum poate arăta educația în viitor și cum sistemul actual de învățământ va pune accent tot mai mult pe dobândirea de abilități și nu de note sau credite.

Mai multe detalii găsiți pe pagina evenimentului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: