image
Sursa foto: libertatea.ro

Cele mai mari epidemii din istorie: Gripa spaniolă a omorât 100 de milioane de oameni

Coronavirusul s-a extins din China și alte țări asiatice până în Europa, unde cea mai afectată țară este Italia. La nivel global, coronavirusul a ucis peste 2.700 de persoane, în timp ce alte peste 80.000 sunt infectate.

Cele mai importante pandemii și epidemii din istoria umanității sunt următoarele:

Holera

Între 1852 și 1860 holera a făcut peste un milion de victime, iar între 1910 și 1911 alte 800.000. Primul val a provenit din India și s-a extins în Asia, Europa, America și Africa. Medicul britanic John Snow a descoperit că aceasta se transmite prin apa infectată. Anual, holera infectează între 3 și 5 milioane de oameni, chiar și în zilele noastre, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În 2015 au murit de holeră peste 28.800 de oameni.

Ciuma Antonină

Numită câteodată și Ciuma lui Galen, aceasta a făcut ravagii în Imperiul Roman în anul 165 era noastră. A afectat Asia Mică, Egiptul, Grecia și Italia și a făcut 5 milioane de victime. Nu se cunoaște exact natura virusului, bănuindu-se că ar fi vorba de variolă sau pojar, potrivit MphOnline.com. Variola a fost declarată eradicată în anul 1980.

Ciuma lui Iustinian

A făcut aproximativ 25 de milioane de victime între anii 541 și 542 era noastră, afectând în special Imperiul Bizantin și porturile de la Marea Mediterană. Este considerată prima relatare a ciumei care urma să devasteze Europa în Evul Mediu, mult mai târziu.

Gripa spaniolă

Este considerată cea mai mare și mortală gripă din istorie și a avut loc între 1918 și 1920. Peste 500 de milioane de oameni au fost infectați, o treime din populația Globului. Virusul a ajuns inclusiv pe diverse insule izolate din Oceanul Pacific. Rata de mortalitate este considerată între 10 și 20%, astfel că gripa aceasta a făcut între 50 și 100 de milioane de morți.

Ciuma bubonică

A apărut în 1346 și până în 1353 a făcut între 75 și 200 de milioane de victime, devastând Europa, Africa și Asia. A fost transmisă de către șobolani, mai exact de către puricii de pe aceștia. Ciuma a ajuns în Occident după ce 12 nave au venit din Marea Neagră în portul italian Messina.

Potrivit History Today, ciuma a ucis 60% din populația Europei de la acel moment.

HIV/SIDA

O mențiune specială o are virusul HIV. Din anii 1960 și până acum aproape 38 de milioane de oameni au fost infectați la nivel mondial. Regiunea sub-sahariană rămâne cea mai afectată, în special țările din bazinul fluviului Congo, unde a apărut prima dată.

Epidemia Cocoliztli

Între 1545 și 1548 a făcut între 5 și 15 milioane de victime în Mexicul actual. Este considerată cea mai gravă epidemie din istoria Mexicului, aproximativ 80% din populație murind la acel moment. Nici până acum nu se știe ce a fost exact, unii cercetători înclinând spre Salmonella, alții înclinând către o serie de viruși care produc hemoragii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: