image
Sursa foto: anticoruptie.md

Cine este judecătoarea care i-a „salvat” averea lui Sergiu Sîrbu?

Președintele ședinței judecătorești care a decis că averea lui Sergiu Sîrbu, identificată drept nejustificată de ANI, nu trebuie confiscată este Tamara Chişca-Doneva, judecătoarea care a făcut parte din nouă complete de judecată care au emis hotărâri identificate ca obiect de examinare la CEDO, inclusiv încheierea din iulie 2005, în dosarul SA Gemenii, în care statul a fost obligat să achite 1,5 milioane de euro, transmite Anticoruptie.md.

În cazul deputatului transfug, decizia este una la limită, deoarece completul a invocat probleme de procedură, desi putea să aplice norma specială, valabilă din 2021, care permite confiscarea averii chiar și în situația în care actul ANI este contestat, consideră juriștii CRJM.

Fostul deputat transfug Sergiu Sîrbu a obținut, în judecată, anularea unui act emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în privința sa, prin care se constata prezența unei averi nejustificate, în mărime de peste 1,9 milioane de lei.  Asta, după ce completul de judecată, în frunte cu Tamara Chișca-Doneva, a respins cererea de confiscare a averii pe motiv că nu a fost folosită o procedură corectă.

Inspectorii de integritate însă au invocat  prevederile art. 34 alin. (6) din Legea ANI, care oferă posibilitatea de a solicita confiscarea averii nejustificate, chiar dacă actele se contestă de subiecţii vizaţi. Totodată, fiind o normă nouă, ar trebui să pevaleze în fața altor prevederi, în situațiile echivoce.

Juriștii de la Centrul de Resurse Juridice (CRJM) consideră că efectul deciziilor CSJ privind îmbogățirea ilicită reprezintă un precedent periculos, care  poate influenţa direct și parcursul altor dosare similare.

„La 9 august 2022, ANI a constatat existenţa unei averi nejustificate de MDL 713 924 pe numele secretarului Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea. Potrivit actului ANI, averea nejustificată a fost identificată urmare a procurării unui apartament în anul 2019. Suma achitată de Vlad Bătrîncea nu ar constitui cea reală, fiind produsul înţelegerii dintre părţi la contract în vederea ascunderii preţului real al bunului. Preţul a fost diminuat la MDL 890 000 pe când în realitate era dublu – circa MDL 1 750 000. Vlad Bătrîncea susţine că va contesta actul ANI în instanţă. Astfel, eventuala cerere de confiscare a averii va putea fi introdusă doar după ce acţiunea deputatului de contestare a deciziei ANI va fi decisă irevocabil de către CSJ. Recent, CRJM a lansat un studiu prin care a remarcat că în perioada 1 iulie 2018 – 1 martie 2022, CSJ a anulat actele ANI cu precădere în cazul demnitarilor de rang înalt, deseori invocând motive de procedură”,

se arată într-un raport CRJM.

ChișcaChișca

Anticoruptie.md a scris despre mai multe decizii scandaloase luate de Tamara Chișca-Doneva. Pe 15 aprilie curent, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a suspendat-o din funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, în baza unor suspiciunii de îmbogățire ilicită. Acțiunea a urmat după ce, cu o lună mai devreme, reporterii CIJM au scris o investigație jurnalistică despre faptul că judecătoarea nu și-ar fi declarat toate proprietățile.

Anul trecut Tamara Chişca-Doneva a fost implicată într-un scandal legat de componenţa Comisiei pentru alegerea judecătorului din partea Republicii Moldova la CEDO. Imparţialitatea acesteia ca membră a Comisiei a fost pusă la îndoială pentru că este cumătră cu fosta sa colegă de la CSJ, Iulia Sârcu, mama Dianei Scobioală. Tamara Chişca-Doneva a oferit Dianei Scobioală cel mai înalt punctaj.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: