„Un alt subiect despre care vreau să vorbesc astăzi este legat de cazurile tragice, de înmormântări. Nu vorbim despre pericolul defunctului, a cadavrului la înmormântare. După decesul cauzat de COVID-19, cadavrul nu prezintă pericol din punct de vedere epidemiologic”, a declarat Nicolae Furtună.

Furtună a specificat că pentru moment este indicat să se renunțe la o parte din tradiții, în special la slujba din biserică și la parastase. La fel, numărul persoanelor participante la înmormântare trebuie să fie limitat, păstrându-se distanța socială și măsurile de igienă.

„Pericolul cel mare este legat de tradițiile de a face înmormântările cu lume multă, cu slujbă acasă, la biserică și cu parastase. Aici sunt riscurile cele mari, pentru că aici se adună lume multă și este riscul eminent de a transmite virusul de la cel asimptomatic, la cel sănătos. Eu vreau să aduc aminte populației că COVID-ul ne-a dat din deget ca să ne debarasăm de unele tradiții, mode, obiceiuri moștenite din strămoși”, a mai adăugat Furtună.

Totodată, Nicolae Furtună a mai precizat că persoanele fără simptome respiratorii, cum ar fi tuse, nu trebuie să poarte mască medicală. El a reiterat că se recomandă utilizarea măștilor pentru persoanele care prezintă simptome de infecție și pentru persoanele care au grijă de pacienții infectați.