image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Cristian Diaconescu: Prezenţa la Chişinău a celor trei şefi de stat reprezintă mai mult decât simple vizite oficiale

Prezenţa la Chişinău a celor trei şefi de stat din vecinătatea apropiată, state care au experimentat gulagul comunist, reprezintă conştintizarea faptului că acel trecut nu trebuie să se mai repete.

Declaraţia aparţine fostului ministru de externe al României, Cristian Diaconescu, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Prezenţa la Chişinău a celor trei şefi de stat din aceeaşi regiune, din vecinătatea apropiată, din state care, la rândul lor, au experimentat gulagul comunist, reprezintă ceva mai mult decât simple vizite oficiale într-un moment de aniversare. Reprezintă conştintizarea faptului că acel trecut nu trebuie să se mai repete, reprezintă înţelegerea momentului în care ne aflăm, pentru că astăzi, în Republica Moldova, pentru prima dată în ultimii zeci de ani există un preşedinte pro european, un Guvern cu o majoritate în Parlament, pro europeană. Din acest punct de vedere, avem în acest moment toate condiţiile create pentru ca dincolo de fraze, dincolo de intenţii mai bine inspirate, să avem acea decizie politică ce ne-am fi dorit să fie prezentă şi în 1991”, a precizat Cristian Diaconescu. 

De asemenea, fostul ministru de externe al României susţine că ziua de 27 august 1991 a fost un punct de cotitură extremă pentru Republica Sovietică Socialistă Moldovenească de atunci. 

 „La 27 august 1991, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, care timp de 60 de ani a fost parte a Uniunii Sovietice, îşi declara independenţa. Ce însemna că îşi declara independenţa, dincolo de declaraţia politică extrem de importantă? Practic, moldovenii, chinuiţi decenii în şir de regimul comunist, deportaţi cu zecile de mii în Siberia, îşi revendicau libertatea, limba natală, aspiraţiile spre un viitor mai bun”, a punctat fostul ministru de externe al României, Cristian Diaconescu. 

Noutăţile partenerilor

comentarii: