image
Sursa foto: EPA

Macron: Rusia va continua să încerce să destabilizeze democraţiile occidentale

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat astăzi că Federația Rusă „va continua să încerce să destabilizeze" democraţiile occidentale amestecându-se în alegeri şi manipulând reţelele de socializare, scrie Agerpres.

„Cred că Rusia va continua să încerce să destabilizeze, fie prin actori privaţi, fie direct prin servicii, fie prin proxies”, a spus el la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

„Ea va continua să fie un actor extrem de agresiv pe acest subiect în lunile următoare şi în anii următori în toate alegerile. Ea va încerca să aibă strategii de acest fel sau va avea actori” care vor acţiona în contul său, a adăugat el.

Emmanuel Macron a menţionat în trecere şi că aceste manipulări nu sunt doar apanajul Rusiei. "Actori conservatori ai ultra-dreptei americane s-au amestecat în alegeri din Europa", a punctat el, făcând referire la susţinători ai preşedintelui Donald Trump.

În legătură cu acest subiect, dar şi cu altele, Europa trebuie să aibă un dialog cu Rusia, care să ducă la "strategii de dezescaladare" şi la o "transparenţă comună", a pledat Macron, a cărui politică de apropiere de Moscova stârneşte multe îngrijorări în Europa, în special în Est.

"Nu sunt prorus, nu sunt antirus, sunt proeuropean!", a spus el.

În ceea ce priveşte oferta de dialog cu Moscova, "ceea ce eu am propus nu a fost să spunem: 'dintr-odată lucrurile se vor schimba, veţi vedea, haideţi să ne îmbrăţişăm'", a explicat şeful statului francez.

"Suntem exigenţi, nu cedăm nimic din principiile noastre, dar am relansat dialogul, care va lua timp. Sm relansat un dialog strategic pentru că astăzi situaţia în care ne aflăm este cea mai rea", a adăugat el.

În privinţa conflictului ucrainean, sancţiunile europene împotriva Rusiei, suspectată că îi susţine pe separatiştii din estul ţării, "nu au schimbat absolut nimic", a precizat el, adăugând că el "nu va propune totuşi ridicarea lor".

"Sancţiunile noastre şi contrasancţiunile (ruseşti) ne costă cel puţin la fel de mult pe noi europenii pe cât îi costă pe ruşi, pentru un rezultat care nu este pozitiv", a mai declarat el

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: