De la Plahotniuc, cea mai mare sumă de bani a primit-o prietenul său, Iurii Luncașu, omul de afaceri care s-a sinucis în august, anul trecut.

Iurii Luncașu a reprezentat legal în Republica Moldova compania cipriotă Investar Investment Limited, care a procurat în 2017 o vilă somptuoasă din Chișinău cunoscută drept „Casa albă”.

Pe 2 martie 2017, adică în aceeași zi în care offshore-ul cipriot devine proprietarul imobilului de lux, Vladimir Plahotniuc transferă un milion de dolari în contul lui Iurii Luncașu. Tranzacția are la bază un contract confidențial de împrumut, semnat la 5 februarie 2017.

Un alt milion de dolari zboară din nou spre Luncașu în trei tranșe, toate plătite în lunile august și septembrie ale aceluiași an (2017). Și de data asta e vorba oficial despre un împrumut, dar în sens invers: Plahotniuc îi întoarce un milion lui Luncașu.

Înainte să-și tragă un glonț în cap, Iurii Luncașu ar fi lăsat un bilet în care scria: „Căsuța albă am cumpărat-o în 2017. Am fost investitor”.

Iurii Luncașu a făcut parte din anturajul oligarhului mulți ani la rând.Entitatea reprezentată de Luncașu (Investar Investment LTD) a fost fondată în august 2016 și administrată în acea perioadă de C.Argyrou & Associates Secretarial, o companie de avocatură cipriotă care a gestionat mai multe firme conectate la Plahotniu. Așa se face că, în februarie 2016, oligarhul transferă aproape 11 mii de dolari către avocații din Marea Mediterană. Și nu e singura tranzacție cu ei. Peste 46 de mii de dolari sunt virați anul următor, în iulie 2017, banii reprezentând taxa pentru serviciile juridice acordate de ciprioți.

Banii din contul offshore al lui Plahotniuc au mai ajuns și la finul de cununie al acestuia, Andrian Candu, astăzi președinte al Partidului Pro Moldova.

La sfârșitul lui 2017, oligarhul face două transferuri a câte un milion de lei fiecare, echivalentul a circa 117 mii de dolari, în contul lui Candu. Ca și în cazul prietenului Luncașu, plata către politician rambursează un împrumut, zice un contract din decembrie 2016 încheiat între cei doi. Atunci, Candu era deputat din partea Partidului Democrat și deținea funcția de președinte al Parlamentului.

Contactat de RISE Moldova, Andrian Candu a declarat că e vorba de un împrumut în valoare de cinci milioane de lei pe care l-a indicat în declarațiile de avere din anul 2016 și 2017.

Andrian Candu: Acesta (n.r. împrumutul) este menționat în declarația depusă la data de 31.03.2017, care se referă la anul 2016, la secțiunea „C. Numerar în monedă națională care depășește suma de 15 salarii medii pe economie care nu face obiectul declarării (…)”.

Această secțiune însă nu e accesibilă publicului, fiind blurată de Autoritatea Națională de Integritate.

RISE a dezvăluit anterior că în anul 2010, Andrian Candu, în paralel cu funcția de deputat, a făcut afaceri prin procură, reprezentând interesele lui Vladimir Plahotniuc.

Altminteri, și fosta soție a lui Plahotniuc, Oxana Childescu, a primit cu împrumut 50 de mii de dolari în iulie 2017.

Operațiunea „eu cum să dispar?”

În perioada 2015-2019, Vlad Plahotniuc a beneficiat de consultanță de la cel puțin 14 case de avocatură din SUA, Elveția, România, Marea Britanie și Israel, specializate pe probleme de afaceri, dar și în domeniul migrației. Pentru serviciile acestora, oligarhul a achitat peste 1,9 milioane de dolari.

Pe 7 iunie 2019, cu o zi înainte ca Partidul Socialiștilor și blocul electoral ACUM să formeze o coaliție de guvernare și să înlăture democrații de la putere, Vlad Plahotniuc transferă către o casă de avocatură din Los Angeles peste 52 de mii de dolari, echivalentul a peste 940 de mii de lei.

Biroul californian al avocatei Violetta Mordukhay este specializat în probleme legate de migrație și oferă „asistență străinilor cu abilități extraordinare în științe, arte, educație, afaceri (…), pentru a aplica pentru viză de lucru temporară, precum și pentru reședință permanentă în Statele Unite”.

O săptămână mai târziu, lipsit complet de pârghiile puterii politice, fostul lider PDM părăsește Republica Moldova și se refugiază în SUA.

Numai că Plahotniuc își tatona demult terenul de retragere acolo, beneficiind până atunci de consultanță în domeniul migrației de la o altă casă de avocatură, tot din Statele Unite. Se numește Candela Eig Jurgens LLC și este condusă de trei foști procurori federali, care au activat în Departamentul de Securitate Internă și Imigrare a SUA și care îi consiliază acum pe aspiranții la Green Card, cetățenie sau viză americană. Serviciile lor au costat peste 45 de mii de dolari, arată o tranzacție din 14 iunie 2018.

Alte 40 de mii de euro din contul lui Plahotniuc au ajuns, în martie 2017, la un avocat din București, specializat în crime financiare și în apărarea unor inculpați celebri ai DNA-ului românesc. Gheorghiță Mateuț activează și la Casa de avocatură Popa și Asociații, care l-a reprezentat pe ex-premierul Vladimir Filat în dosarul pentru trafic de influență și corupere pasivă.

„Oligarh TV”

Companiile General Media Group Corp SRL și Radio Media Group Inc SRL – care dețin posturile Publika TV, Publika FM, Prime TV și Muz FM – au beneficiat, la rândul lor, direct din conturile lui Plahotniuc.

La jumătate de an după fondarea General Media Group Corp, în mai și iunie 2016, oligarhul varsă în capitalul social al firmei aproape 1,2 milioane de dolari. În 2017, mai bagă încă aproape 700.000 de dolari.

Ulterior, în perioada august 2017 – aprilie 2018, Plahotniuc își împrumută televiziunile cu aproape 2.000.000 de dolari.

Pe Radio Media Group Inc. a captalizat-o în 2019 cu peste 4,5 milioane de lei, echivalent a circa 270 de mii de dolari.

Caritate politică

Numai în 2018, an preelectoral, filantropia l-a costat pe Vladimir Plahotniuc aproape 34 de milioane de lei. Adică circa două milioane de dolari.

Cu titlu de donație și contribuție din partea fondatorului, Plahotniuc a făcut 17 transferuri bancare către fundația sa „Edelweiss”. Ultimele două, în valoare de 115 mii de dolari, au avut loc în decembrie 2018. Era ajunul Galei Edelweiss. La evenimentul caritabil au participat interpreți autohtoni, precum trupa Brio Sonores, Amelia Uzun și Ana Cernicova, dar și Horia Brenciu din România. Gala a fost moderată de Andreea Marin.

Și Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), înființată de Plahotniuc în 2010, s-a bucurat de donații din partea fondatorului. În perioada septembrie 2015 – ianuarie 2016, filantropul a finanțat-o cu circa 5,2 milioane de lei, echivalentul a peste 370 de mii de dolari.

La fel ca Edelweiss, AOAM s-a oprit odată cu plecarea lui Plahotniuc din țară. Ultimul anunț public al Asociației a fost distribuit pe 4 iunie 2019, când a participat la Forumul Moldo-Italian

Lobby și plăceri de lux În 2018, Plahotniuc a cheltuit cel puțin un milion de dolari pentru necesități personale.

Întâi, și-a tras două automobile Mercedes-Benz. Mașinile au fost procurate de la Bill Ussery Motors, dealerul oficial al Mercedes din Florida, SUA. Pentru bijuteriile pe patru roți, Plahotniuc a scos de pe cardul bancar câte 160 de mii de dolari pentru fiecare. Deci peste 2,7 milioane de lei bucata.

Tot pe atunci, în octombrie 2018, Plahotniuc își mobiliează casa de la un magazin de lux din Miami. Inițial, plătește puțin peste 72 de mii de dolari. A doua zi, își echipează bucătăria. Toată distracția îl costă 370 de mii de dolari. Arată achiziția acum și în declarația de avere.

Dar ziua de cumpărături excentrice nu se încheie aici. Câteva ore mai târziu, Plahotniuc își cumpără un pian Steinway, pe care dă din scurt 300 de mii de dolari. Nu-l declară însă, deși legea obligă demnitarii să anunțe bunurile care depășesc zece salarii medii pe economie.

Nici hainele de firmă sau accesoriile de lux nu lipsesc din garderoba oligarhului. În decembrie 2017, Plahotniuc a cumpărat piese vestimentare de la Louis Vuitton în valoare de 69,5 mii de dolari.

Iar în martie 2019, a mai transferat peste 30 de mii de dolari pe îmbrăcăminte marca Loro Piana din Italia. Plata a fost executată de Olga Dnestrean, o angajată a lui Plahotniuc.

Pentru lobby, magnatul a cheltuit 184 de mii de euro în 2016. Banii s-au dus la consorțiul Bell Pottinger din Marea Britanie, mari consultanți în relații publice, dar care și-au sistat activitatea în 2017, fiind acuzați că au promovat ura rasială în Africa de Sud. Altfel, compania a fost implicată în mai multe scandaluri, pentru servicii aduse unor guverne cunoscute pentru încălcarea drepturilor omului.

Cât credeți că l-a costat pe Plahotniuc o chirie pentru perioada ianuarie 2016 – ianuarie 2017? Răspuns corect: 100 de mii de dolari.

Suma e trimisă în 2016 de Plahotniuc către firma offshore Sigmateli Limited din Cipru, al cărui beneficiar final, o perioadă, era fosta sa soție, Oxana Childescu. RISE a scris că această căsuță poștală deține o vilă în Franța, înregistrată anterior pe numele fostului cuplu, precum și una în București, care i-a aparținut lui Plahotniuc.


Cheltuieli mari, venituri mici În intervalul 2015-2019, veniturile de pe conturile moldovenești ale lui Plahotniuc au fost de 1,5 ori mai mici decât cheltuielile.

La ultimul scrutin electoral parlamentar și în scurta perioadă în care oligarhul a ocupat funcția de deputat, legea l-a obligat să depună trei declarații de avere, dar cifrele reale sunt grav subdimensionate.

În ultima sa zi din Republica Moldova, pe 14 iunie 2019, Plahotniuc primește 556 de mii de dolari de la compania Vanguard International LTD, ca dividende pentru primele luni din 2019. Similar, alte peste 2,8 milioane de dolari i-au intrat în 2017 și 2018 de la firma sa din Emiratele Arabe Unite.

Un alt offshore cu nume asemănător i-a mai transferat în perioada 2016-2017 peste 3,4 milioane de dolari. E vorba despre Vanguard International Group LTD, înregistrat în insula Samoa din oceanul Pacific, iar banii reprezintă oficial un împrumut.

Din august 2015 până în februarie 2016, Vladimir Plahotniuc a mai primit 774 de mii de dolari de la Olga Dnestrean. Femeia este o colaboratoare veche a oligarhului în afacerile imobiliare derulate prin Finpar Invest SRL, cea mai veche societate a familiei Plahotniuc. Dnestrean a dispus 13 tranzacții către contul lui Plahotniuc de la Mobiasbanca, iar banii au fost depuși în numerar, la ghișeu.

Am încercat să obținem o declarație de la Olga Dnestean, însă numere de telefon la care putea fi găsită anterior sunt deconectate. I-am lăsat un mesaj pe Messenger, însă până la publicarea acestui material, Dnestrean nu a revenit cu un răspuns.

Grosul banilor din conturile locale ale lui Plahotniuc a venit tot de la el. Metodele sunt diverse: fie își transfera de la băncile din străinătate, fie își alimenta contul sau depunea bani gheață. O tranzacție cu numerar putea să depășească suma de 50 de mii de dolari.

Un sechestru incomplet Pe 30 octombrie 2019, Procuratura Anticorupție a anunțat sechestru pe mai multe bunuri care aparțin lui Plahotniuc, inclusiv pe conturile bancare deținute la Victoriabank. Valoarea totală a bunurilor poprite atingea 55 de milioane de lei, dintre care peste 15 milioane înseamnă banii din conturile bancare.

Încă șase apartamente și patru încăperi nelocative i-au fost sechestrate în luna mai, toate estimate la 33 de milioane de lei.

Pe de altă parte, cinci demersuri ale procuraturii – care vizau vilele din Elveția, Franța și România, plus cinci automobile și o barcă înregistrate în Elveția, dar și alte patru mașini din Moldova – au fost respinse. Toate au fost estimate la 7,7 milioane de euro.

Lucian Rogac, avocatul lui Vladimir Plahotniuc: Extrasele pe care le dețineți dvs. poate că se și referă la una dintre cauzele penale în care este învinuit clientul meu, însă mie ,ca apărător, nu mi se divulgă decât în momentul în care dosarul e transmis în instanță. Cât ține de bunurile dlui (n.r. ale lui Vladimir Plahotniuc), dar și cele care nu sunt, însă se prezumă a fi, sunt sub sechestru.

Astăzi, magnatul este învinuit de crearea unei organizații criminale, escrocherie, spălare de bani în proporții deosebit de mari și anunțat în căutare internațională de către autoritățile din Moldova.