image
Sursa foto: jurnal.md

Sindicaliștii dau alarma: Mai mulți angajați din instituțiile de învățământ nu primesc salariul complet

Tot mai multe voci confirmă existența problemelor financiare în instituțiile de stat. Cele mai mari probleme le au universitățile, colegiile, școlile profesionale și centrele de excelență. Bugetele acestor instituții nu le permit să supraviețuiască pentru întregul an de studii. Organizațiile sindicale susțin că instituțiile de învățământ vizate sunt dispuse să facă față plății salariilor doar pentru șase–opt luni ale anului curent.

Sindicaliștii semnalează Guvernului că decalajul între cheltuieli și Legea privind sistemul unitar de salarizare nu poate fi eliminat fără suplinirea bugetelor instituțiilor de învățământ.

„Instituțiile pot să asigure salarizarea doar pentru șase–opt luni ale acestui an. Chiar dacă instituțiile de învățământ întreprind măsuri în vederea reducerii cheltuielilor salariale, decalajul nu poate fi eliminat fără alocarea banilor din partea Guvernului, pentru acoperirea reformei salariale din sectorul bugetar, implementată de la 1 decembrie 2018”, se menționează într-o solicitare adresată executivului.

Liderii sindicali din instituțiile universitare și de cercetare au atenționat conducerea Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova că unele acțiuni ale Guvernului ştirbesc din autonomia instituțiilor de învățământ. În decursul anului de studii 2018–2019, a fost adoptată Hotărârea nr. 947 din 10 octombrie 2018 prin care instituțiile de învățământ profesional-tehnic au trecut la finanțarea în regim de autogestiune financiar-economică.

Au fost schimbate regulile din mers

Nu s-a ținut cont de faptul că învățământul superior, precum și majoritatea instituțiilor din învățământ general activează din 2013 în regim de autonomie financiară. În urma schimbării din mers a regulilor de finanțare, fără modificarea cuantumului taxei, au fost diminuate substanțial bugetele instituțiilor.

Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova, Ghenadie Donos, a menționat că în aceeași solicitare adresată Guvernului se mai menționează: „Avem îngrijorarea că banii alocați în bugetele instituțiilor de învățământ s-ar putea să nu ajungă pentru tot anul financiar”.

„Bănuiala noastră se confirmă prin mesajele venite din teritoriu și estimările făcute în municipiul Chișinău. Aici este vorba de un deficit bugetar de peste 120 milioane de lei în cazul universităților și Academiei de Științe, deși nu toate universitățile au dorit să furnizeze informația necesară. Mai există un deficit bugetar de circa 300 de milioane de lei pentru salarizarea instituțiilor de învățământ general”, a precizat Donos.

Potrivit președintelui sindicatului de ramură, în perioada de pregătire a reformei, s-a declarat că toate costurile vor fi acoperite din bugetul de stat. „Această intenție a rămas până în prezent la nivel de declarații. Evident că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării ne confirmă că suplinirea bugetelor instituțiilor de învățământ se va face la timpul cuvenit. Vrem să avem un dialog unde aceste probleme să fie discutate”, și-a dat el cu părerea.

Costurile sunt de miliarde

Problema cea mai gravă se atestă în universități, unde o parte din buget este acoperită din plățile achitate de studenți, iar cealaltă din bugetul de stat.

„Sumele provenite din taxele studenților nu le permit rectorilor să acopere costurile majorărilor salariale. Avem exemple în care banii rezervați pentru reparații capitale în instituții au fost folosiți pentru acoperirea costurilor majorărilor salariale. De asemenea, au fost înregistrate situații în care angajații primesc 90% din salariile ce li se cuvin”, a explicat Donos.

Acest mesaj al sindicaliștilor este susținut de practic toate instituțiile de învățământ superior, solicitând executivului să inițieze un dialog la care să participe rectorii ca să fie clar dacă resursele financiare ajung pentru salarizarea angajaților.

„Costurile se estimează la miliarde. Instabilitatea politică este o problemă, noi am dori să avem cu cine discuta”, a spus Donos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: