image
Sursa foto: MentorMe

Primul program de mentorat din RM; Cum a apărut și cine-s entuziaștii cu cariere de invidiat care nu uită de unde au plecat

Cu șapte ani în urmă, o echipă de voluntari entuziaști a pus la cale primul program de mentorat global din Moldova. Mentor Me este un proiect care a apărut la inițiativa Galei Studenților Originari din Republica Moldova. În câțiva ani de activitate, tinerii au reușit să unească o comunitate de peste o sută de mentori cu experiențe remarcabile, adunați din 20 de țări.

În prezent, viitorii studenți se pot conecta și ajuta reciproc, pentru a-și putea urma studiile universitare. Acest program îi ajută în principal la dezvoltarea profesională. Cine sunt acești tineri, cum pot beneficia cei de acasă de suport, dar și de ce este necesar pentru ca cei plecați să împartă din experiența lor, despre toate acestea relatează o nouă ediție de „Cealaltă Basarabie”.

Dana Muntean a plecat din țară în anul 2010, după ce a primit o bursă la Bard College din New York. A locuit un an în Statele Unite ale Americii, iar în 2013 a ajuns în Marea Britanie, la Universitatea Warwick, unde și-a încheiat studiile și s-a specializat în management creativ și comunicare media. Experiența studiilor de peste hotare a motivat-o să pună la cale un program de mentorat global în Moldova ca să-i ajute pe tinerii de acasă.

După ce a absolvit, Dana a lucrat pentru mai multe companii cunoscute la nivel global, printre care se numără giganții Google și Facebook. Tânăra a reușit să facă parte din echipa lui Mark Zuckerberg, la sediul din Londra. A rămas surprinsă de reacția celor din jur atunci când a decis să creeze Mentor Me.

Voltuntarii din Mentor Me și-au propus să conecteze cât mai mulți experți din lume cu persoanele care fac primii pași în domenii separate. În timp au consolidat o comunitate de peste o sută de mentori din 23 de țări. Mentorii au experiențe internaționale și o cariere remarcabile. Prin acest program, tinerii de acasă au posibilitatea să afle din prima sursă despre cum au reușit liderii să-și crească succesul în branșele lor.

În timp Mentor Me și-a lărgit echipa, iar printre cei care s-au regăsit în ea se numără și Lidia Morgoci. A rămas plăcut surprinsă atunci când a fost contactată și recrutată în echipa voluntarilor. Lidia activează la „Job Accelerator”, primul curs online specializat în consiliere și orientare în carieră a tinerilor din Republica Moldova. Cursul „Job Accelerator” este realizat pentru a dezvolta abilități antreprenoriale. Este un suport în facilitarea inserției în câmpul muncii, în contextul transformării digitale și a circumstanțelor post-pandemice.

Printre mentorii care oferă suport viitorilor studențior este și Doina. Moldoveanca muncește într-o companie de top în Marea Britanie și a găsit timp, dar și dorință ca să împartă din experiența ei celorlalți. Deși este prinsă în multe activități, Doina a acceptat cu mare drag să contribuie și să îi ajute pe tinerii de acasă.

Toate programele și cursurile de care pot beneficia tinerii sunt gratuite. Mentor Me oferă cursuri accesibile pentru toată lumea, respectând un program închegat și oferind o organigramă logică pentru studenți. Reușesc să păstreze această condiție pentru că mentorii implicați sunt dornici să ofere ceva în schimb țării de unde au pornit.

Mentoratul este un parteneriat de lungă durată. Viitorii studenți, dar și cei care deja își fac studiile superioare pot beneficia de consultanță și suport sigur. Voluntarii Mentor Me organizează și evenimente în care se pot întâlni și discuta offline. Recent a avut loc un nou eveniment. Echipa Mentor Me a reușit să organizeze un forum offline destinat tinerilor din Republica Moldova. Cei prezenți au avut parte de workshopuri interactive și subiecte legate de ghidarea și consilierea în carieră sau formarea de networking.

Moldova i-a despărțit și tot ea i-a unit. Paradoxal, acești tineri oferă și nu cer nimic în schimb. Contribuie și dezvoltă unul dintre cei mai importanți piloni pentru o societate, educația. Oricine poate împărți din experiență și contribui la dezoltarea celor aflați la început de cale. Dacă vrei, faci. Iar dacă faci, se vede. Este premiza pe care tinerii din Mentor Me ne-o vând gratuit. Trebuie doar să o punem în cap... și mai ales în aplicare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: