image
Sursa foto: OMS Moldova

Un nou avertisment OMS: Virusul se răspândește mai ușor decât se credea

Răspândirea infecțiilor cu coronavirus se realizează semnificativ mai ușor decât se credea inițial, conform unui nou avertisment din partea OMS.

La ora actuală, au fost identificate ”dovezi emergente” conform căreia noul coronavirus se răspândește prin aer. Aceasta este o distincție foarte importantă față de informațiile anterioare din piață. În trecut, se credea că se transmite în primul rând prin mici picături de secreţii expulzate din nasul şi gura unei persoane infectate şi care ajung apoi foarte repede pe sol. Ca referință, acel scenariu este responsabil de faptul că nu se mai impune purtarea măștilor de protecție în spații deschise, dar lucrurile s-ar putea schimba.

„Am discutat despre posibilitatea răspândirii pe calea aerului şi prin aerosoli drept una dintre căile de transmitere a Covid-19”, și-a început cea mai recentă conferinţă de presă Maria Van Kerkhove, expert tehnic din cadrul OMS pe durata pandemiei de Covid-19.

Schimbarea recomandărilor oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății vine în urma unei scrisori deschise care a apărut luni în revista Clinical Infectious Diseases. În documentul respectiv, nu mai puțin de 239 de oameni de știință din 32 de țări au subliniat existența unor dovezi clare care confirmă faptul că acele particule virale cu virusul Covid-19 pot pluti în aer semnificativ mai mult decât se credea inițial. Rămâne ca cineva să le inhaleze pentru a se infecta.

Solicitarea de la finalul scrisorii era ca OMS să-și actualizeze ghidul de recomandări pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. „Posibilitatea transmiterii prin aer (a noului coronavirus, n.r.) în spaţiile publice – în special în condiţii foarte specifice, precum spaţiile aglomerate, închise, slab ventilate, care au fost deja descrise – nu poate fi exclusă”, a precizat ea. „Totuşi, dovezile trebuie centralizate şi interpretate, iar noi vom continua să sprijinim acest demers”, a adăugat Benedetta Allegranzi într-o declarație de presă care a avut loc marți. Ca referință, ea este expert tehnic al OMS pentru prevenirea și controlul infecțiilor.

La această oră, opinia oficială a Organizației Mondiale a Sănătății este că avem dovezi emergente legate de transmiterea pe calea aerului a virusului, dar concluzia nu este una definitivă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: