image
Sursa foto: Zdg.md

Deputat: Ucraina este interesată de extrădarea lui Ceaus pe căi legale; Poliția de frontieră neagă că el a trecut hotarul

Curtea Supremă de Justiție urma să ia o decizie definitivă referitor la solicitarea de azil politic a judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus pe 28 aprilie, curent. Ulterior, în caz de refuz, acesta urma să fie extrădat pe căi legale autorităților din Ucraina.

„Nu cred că statul ucrainean este interesat de extrădarea acestuia pe căi ilegale. Dacă cineva l-a răpit și l-a dus în Ucraina, judecătorul poate avea câștig de cauză la CEDO. Autoritățile ucrainene nu-și doresc acest lucru. Totodată am verificat și reprezentanții poliției ucrainene neagă că acesta a trecut hotarul”,a declarat deputatul Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la JurnalTV.

În context, deputatul a amintit despre alte două răpiri de persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, reținuți pe teritoriul RM și transmiși autorităților nerecunoscute de la Tiraspol.

La 10 februarie 2017, a fost reținut de către poliția RM Iurii Ghervaziuc, care a fost transportat în mod ilegal la așa numitului „mgb” de la Tiraspol. La 27 iulie 2017 același lucru s-a intâmplat și cu Ghenadie Cuzmiciov care a fost oprit de politie si oferit unor persoane cu cagule care la fel, l-au transportat în stinga Nistrului.

„Un grup de deputati am depus un demers la PG si în răspunsul primit, procurorii ne-au dat de înțeles că ne consideră proști. Ne-au anunțat că nu investighează cazurile deoarece nu-i poate interoga pe cei din stânga Nistrului. La momentul actual dosariul lui Cuzmiciov e la CEDO.

Dacă a fost răpit și dus în Ucraina Nicolae Ceaus, tot poate avea câștig de cauză la CEDO. Nu cred că statul ucrainean e interesat de așa ceva. Suntem nevoiți să constatăm că structurile de stat ale RM sunt ineficiente”, a declarat Oazu Nantoi.

Deputata Inga Grigoriu a declarat că acest caz trebuie discutat în cadrul Consiliului Suprem de Securitate.

„E trist că după atâta luptă, avem azi oameni răpiți în stradă, fie și cu anumite suspiciuni care planează asupra integrității și activității lor. Sper ca președintele să convoace Consiliul Suprem de Securitate, unde să discute și să elucideze acest caz”, a declarat deputata.

Amintim că magistratul ucrainean a fost răpit la 3 aprilie chiar din curtea blocului. Avocatul Iulian Balan ne-a spus că a fost răpi și bodyguardul acestuia, iar toată scena s-ar fi întâmplat sub ochii copilului.

Telefonul judecătorului a rămas la locul infracțiunii.

În unele imagini plasate pe canalul de telegram al Rise Moldova apare un microbuz, iar în spate se deplasează un automobil. La un moment dat, vehiculele se opresc, iar potrivit surselor Rise, Nicolae Ceaus este urcat în portbagajul autoturismului de culoare neagră. Tot pe un canal de telegram a fost publicată o fotografie, în care ar apărea Ceaus. Acesta este cu ochii acoperiți și o mână bandajată, iar în mesajul care însoțește imaginea se spune că este sănătos și că s-ar afla în România. Luni, pe același canal de telegram a mai fost publicată o fotografie, în care Ceaus apare deja cu fața descoperită, fiind îmbrăcat în aceleași haine și tot cu mâna bandajată. Bărbatul are ochiul vânăt. În mesajul care însoțește fotografia se spune că acesta a fost scos din Republica Moldova de către un comando al structurii Sheriff.

Judecătorul ucrainean se afla în Republica Moldova din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită, în valoare de 150 de mii de dolari. El a fost dat în căutare națională și internațională. În 2017, Ceaus a solicitat autorităților de la Chișinău să-i fie acordat statut de refugiat politic, însă a primit refuz. În țara sa de origine el riscă de la opt la 12 ani de închisoare. Zilele trecute, portalul de investigații Rise a scris că judecătorul ucrainean a fost evacuat din Ucraina în urma unei operațiuni organizate de structurile de forță de elită.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: