image
Sursa foto: jurnal.md

Chicu ironizează opoziția: Specialiști în „adopție”, „Adoptă o poliță medicală” ar fi cazul ACUM

Premierul Ion Chicu critică contestarea în instanță a deciziei prin care moldovenii care revin acum din străinătate sunt obligați să achite polița de asigurare medicală și ironizează opoziția, sugerându-le că după campania „Adoptă un vot” la alegeri, ar fi cazul să urmeze și „Adoptă o poliță medicală”.

„Se face politica pe tragedia oamenilor. E regretabil. Propun politicienilor respectivi să-și amintească de proiectul „Adoptă un vot”, utilizat de ei cu atâta abilitate pentru a aduce diaspora la vot (de la distanțe de mii de kilometri). Să-l aplice în aceste momente grele pentru diasporă. „Adoptă o poliță medicală” ar fi cazul ACUM. Personal, sunt gata pe lângă salariul pe luna martie donat pentru lupta cu coronavirusul să-l transfer și pe cel din aprilie pentru a ajuta la procurarea poliței pe cetățenii în dificultate, care revin în țară. MAEIE, care oferă suport cetățenilor și formează listele pentru rutele charter, este gata să prezinte la prima solicitare informația necesară pentru identificarea persoanelor din diasporă care trebuie ajutate prin intermediul inițiativei „Adoptă o poliță”. Rog specialiștii în „adopție” să fie solidari la modul practic cu diaspora. Haideți împreună să-i ajutăm pe oamenii în dificultate să respecte legea, să achite ceea ce se cuvine medicilor”, afirmă Chicu.

Amintim că Partidul Acțiune și Solidaritate a contestat ieri, 1 aprilie, decizia prin care cetățenii din diasporă sunt impuși să procure asigurarea medicală la intrarea în RM. „Nu există nicio prevedere legală care să le permită autorităților să le interzică oamenilor să vină la ei acasă. Ei sunt cetățeni ai RM și nicio autoritate nu poate să folosească pretexte inventate că dacă nu ai această asigurare medicală, nu poți procura bilet la avion. Nu este legal acest lucru. Indiferent dacă ai ori nu poliță, ești cetățean al RM și ai dreptul să revii la baștină. Ulterior, după ce ajungi acasă, autoritățile pot decide să-ți ceară să procuri această poliță de asigurare temporară”, a declarat ieri Maia Sandu, la „Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Noutăţile partenerilor

comentarii: