image
Sursa foto: Getty Images

Germanii continuă cursa contra-cronometru pentru vaccinul anti coronavirus

Compania farmaceutică CureVac, patronată de Dietmar Hopp (79 de ani), omul de afaceri german care deține clubul Hoffenheim, continuă să opereze pe repede înainte pentru descoperirea vaccinului împotriva noului coronavirus.

”Proiectul nostru decurge în conformitate cu planul stabilit”, a anunțat joi, 8 martie, un purtător de cuvânt al companiei din Tubingen.

Dietmar Hopp, miliardarul care deține 80% dintre acțiunile CureVac, are o avere estimată la 16 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. Magnatul a intrat în lumea fotbalului în 2000, preluând clubul TSG 1899 Hoffenheim, din ligile regionale. L-a dus în prima ligă până în 2008, după investiții de sute de milioane de euro.

Compania sa, înființată în 2000 și care numără 46 de angajați, lucrează la găsirea vaccinului pentru COVID-19 din luna ianuarie. CureVac este doar una dintre sutele de companii de farmacologie și laboratoare, din toată lumea, care lucrează intens la dezvoltarea unui antidot.

Nemții par să se miște rapid, ceea ce ar genera avantaje economice uriașe. Uniunea Europeană a anunțat deja că vrea să susțină CureVac cu 80 de milioane de euro.

”În iunie sau cel târziu în iulie, vrem să începem testările cu aproximativ 100 de oameni”, a mai spus purtătorul de cuvânt al corporației lui Hopp. Potrivit acestuia, primele rezultate sunt așteptate la câteva săptămâni după aceste testări, care vor avea loc în Belgia și Germania.

Cei 100 de oameni pe care va fi testat inițial vaccinul vor fi aleși dintre cei care nu au fost expuși la coronavirus. Apoi, testările se vor extinde pe oamenii infectați cu COVID-19, pentru ca în ultimă instanță să fie încercat și pe persoanele în vârstă, cele mai vulnerabile în fața virusului.

Pe timpul testărilor, vor fi ”examinate tipurile de anticorpi induși de vaccin”, a explicat conducerea CureVac. În caz că vaccinul nu se va dovedi eficient, nemții mai au trei variante ”de rezervă”.

Dacă descoperirea vaccinului ar putea avea loc în 2020, nu la fel de probabilă este ipoteza că acesta va ajunge la toată lumea. Silvio Garattini, președintele Institutului de Cercetări Farmacologice Mario Negri, din Milano, explica recent în presa din Italia că odată ce vaccinul va fi pe piață, nu vor fi disponibile doze pentru toată populația.

Cel puțin la început, nu vor exista cantități infinite, industriale”, adăuga el. Provocarea va fi astfel identificarea grupurilor care au cel mai mare nevoie de vaccin, adică ”bătrânii și personalul medical”, mai spunea Silvio Garattini.

Donald Trump i-a oferit 1 miliard de dolari lui Dietmar Hopp pentru vaccin, dar acesta a refuzat, spunând că vrea să găsească antidotul ”pentru întreaga planetă, nu doar pentru o țară, pentru anumite clase sociale sau pentru o parte a lumii”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: