image
Sursa foto: jurnal.md

Prețurile maxime la benzină și motorină au crescut din nou; Cum explică ANRE scumpirile

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit pentru perioada15 - 17 ianuarie următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

- Pentru benzina COR 95 - 22,00 lei/litru;

- Pentru motorină – 18,84 de lei/litru.

„Pe parcursul ultimelor șase săptămâni se atestă o dinamică ascendentă a prețurilor pentru produsele petroliere principale înregistrate în cadrul tranzacțiilor internaționale. Astfel, comparativ cu valorile minime din luna decembrie, cotațiile Platts s-au majorat cu 134,50 $/tona la benzină (sau cu 20,61 %) și 136 $/tona la motorină (sau cu 22,94 %). În cadrul sesiunii din 13.01.2022, prețul petrolului Brent a depășit pragul de 84 $/baril, înregistrând o creștere de cca. 23 % comparativ cu începutul lunii decembrie”, explică ANRE.

Totodată, agenția asigură consumatorii că prețurile calculate la produsele petroliere principale de tip standard reflectă fidel evoluțiile pe piața internațională din ultima perioadă și exclud orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate ale acestora.

comentarii: