image
Sursa foto: msmps.gov.md

Peste 800 de copii s-au îmbolnăvit de coronavirus în RM de începutul pandemiei; Zeci dintre ei sunt bebeluși

De la începutul pandemiei Covid, 824 de copii din Republica Moldova, 67 dintre care aveau vârsta până la un an de zile, s-au îmbolnăvit de noul coronavirus.

Simptomele care ar trebui să-i pună în gardă pe părinți sunt febra, dificultățile de respirație, tusea seacă și oboseala, atenționează Ministerul Sănătății.

Din cei 824 de copii care au contractat boala de la începutul pandemiei, 471 de copii și adolescenți au reușit să învingă boala.

Micii pacienți sunt tratați în Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii, situat pe strada Mihail Lomonosov din capitală.

Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii face față cu greu numărului mare de solicitări. COVID-19 îi afectează pe micii pacienți la fel ca și pe adulți, iar SARS-CoV-2 îi poate pune în pericol în special pe cei care suferă de alte afecțiuni și cu imunitatea scăzută, transmite Ministerul Sănătății.

„Virusul afectează toate organele interne, inclusiv plămânii, rinichii, inima. Copii fac pneumonii, nefrite toxice, infecții ale căilor urinare. Ne este greu, deocamdată, să spunem ce urmări ar putea avea boala. Sunt cazuri de patologii post -COVID-19, precum Boala Kawasaki, o maladie foarte rară. Deocamdată, nu se știe cum virusul afectează fătul”, spune medicul infecționist-pediatru Olesea Olevschi.

Unii pacienți se vindecă în 14-15 zile. În cazul altora, tratamentul poate dura și 38 de zile. „În ultima perioadă avem o creștere a numărului de îmbolnăviri și de spitalizări”, afirmă medicul infecționist Diana Vlad.

Până la disponibilitatea unui vaccin împotriva COVID-19, medicii îndeamnă părinții să fie responsabili de sănătatea celor mici, să le pună măști, să evite locurile aglomerate și terenurile de joacă.

„Rugăm mamele să fie atente, să nu iasă cu copii în locurile unde se adună mai mult de trei persoane, să evite contactul cu oamenii străini, cu orice persoană din familie care manifestă un semn clinic de infecție respiratorie. Se recomandă cât mai des spălarea mâinilor, dezinfectarea spațiilor, aerisirea încăperilor. Dacă nu vom respecta regulile și recomandările, riscăm să ne ciocnim cu un colaps cauzat de lipsa locurilor în instituțiile medicale”, atenționează Diana Vlad.

COVID-19 îi afectează pe copii la fel ca și pe adulți!

ℹ️ Peste 800 de copii s-au îmbolnăvit de coronavirus, de la declanșarea pandemiei. 67 dintre ei aveau vârsta de până la un an. În prezent, peste 350 de copii testați pozitiv la Covid-19 sunt tratați în spitale. ‼️‼️‼️Doar respectarea măsurilor de siguranță poate preveni îmbolnăvirea lor! Posted by Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova on Thursday, 2 July 2020

Noutăţile partenerilor

comentarii: