image
Sursa foto: jc.md

Drama bătrânilor din raionul Dubăsari, lăsaţi să moară în singurătate // FOTOREPORTAJ

De mâine, 1 ianuarie 2020, bătrânii beneficiari ai serviciului de îngrijire socială la domiciliu din raionul Dubăsari nu vor mai avea parte de ajutorul lucrătorilor sociali, pentru că această funcţie va fi redusă. Şi serviciul social „Echipa mobilă” va fi anulat.

Nu este certă nici situaţia persoanelor cu dizabilităţi, beneficiare de asistenţă personală, spun asistenţii sociali din satele raionului. Informaţia le-a fost transmisă de şefii de la Asistenţa Socială şi Protecţie a Familiei din Dubăsari, deja mai bine de o lună de zile.

În timp ce Guvernul Chicu se preocupa de acordarea unei indemnizaţii unice de jumătate de milion de lei preşedintelui Igor Dodon, la expirarea mandatului acestuia, în raionul Dubăsari, bătrânii care se deplasează greu, dar care au muncit o viaţă, contribuind la sistemul asigurărilor sociale, erau pregătiţi moral că, de la 1 ianuarie 2020, lucrătorii sociali nu vor mai veni să-i ajute.

Lucrătorii sociali, 13 la număr în raionul Dubăsari, au funcţia de a-i ajuta pe bătrânii care se deplasează greu câteva ore pe săptămână: să le achite facturile, să le procure medicamente şi alimente, să le aducă o căldare de apă, să le facă de mâncare.

„Au copii, moştenitori, responsabilizaţi-i pe ei”, ne-au spus angajaţii asistenţei sociale din sate, ceea ce le spun şefii „de la raion”.

Mulţi dintre bătrâni, trecuţi prin anii celui de-al Doilea Război Mondial şi prin foame, abia de se mai mişcă, sprijiniţi de bastoane. Nu sunt capabili să meargă să-şi cumpere măcar o pâine. Mulţi dintre ei nu au copii. Am sunat în satele din raion să vedem care e situaţia.

În satul Oxentea, spune asistenta socială Eudochia Rusu, lucrătorul social deserveşte şapte bătrâni, dintre care o femeie se deplasează în costele, iar ceilalţi şase nu au copii.

„Pentru bătrâni este un mare ajutor serviciul lucrătorului social. Chiar dacă unii au copii, au şi ei grijile lor. Cu salariul din R. Moldova, e greu şi pentru ei de trăit. Nu putem lăsa aceste persoane, trecute de 80 de ani, singure. Au muncit toată viaţa”, spune asistenta din Oxentea.

Şi în satul Ustia, din cei nouă bătrâni deserviţi de lucrătorul sociali la domiciliu, şase nu au copii, iar doi sunt orbi.

„Când le-am spus că de la 1 ianuarie nu voi mai veni, câteva bătrâne au început a plânge. Nu-şi închipuie cum se vor descurca”, spune lucrătoarea socială din Ustia.

La Molovata Nouă, peste Nistru, situaţia e şi mai gravă. În acest sat sunt doi lucrători sociali, care deservesc câte 8 bătrâni fiecare. Din cei 16 bătrâni, opt nu au copii. Bătrâna Maria Gazea, spune lucrătoarea socială Lidia Moşneaga, e trecută de 80 de ani şi are un fiu imobilizat la pat, care nu beneficiază de asistent personal, dar a beneficiat, în ultimii doi ani, de ajutorul lucrătorului social.

Şi situaţia mamei (84 de ani) şi a actorului Victor Beşleagă (51 de ani) este foarte critică, mai ales când aceştia se îmbolnăvesc. „L-am dus pe Victor de nenumărate ori pe braţe la spital”, mărturiseşte Lidia Moşneaga, care mai spune că aceşti bătrâni au nevoie în primul rând de comunicare, fiindcă nimeni nu le deschidă uşa.

Pentru a a confirma informaţia că funcţia lucrătorilor sociali va fi redusă, dar şi alte servicii, l-am sunat pe şeful direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei a raionului Dubăsari, Vladimir Vancea.

„Nu pot să vă dau aceste informaţii la telefon”, ne-a răspuns Vancea şi a închis telefonul.

Am telefonat-o, pentru a şasea oară, şi pe şefa adjunct a Direcţiei, Elena Constantinov, care a promis că ne vor da un răspuns luni, 30 decembrie. Iniţial, când am telefonat-o pe 23 decembrie, Constantinov spunea că „situaţia nu este clară, e o chestie legată de buget”. Dar, luni, şi Elena Constantinov a pus receptorul.

bătrânbătrân

Maria Sclifos din satul Ustia, raionul Dubăsari, are 82 de ani. Abia de se mai mişcă la vârsta ei. Femeia nu are copii, iar nepotul căruia i-a lăsat moştenire casa, nu i-a mai trecut pragul de atunci.

lumânarelumânare
bătrânbătrân

Maria este foarte credincioasă. Cu un an şi jumătate în urmă, i-a murit sora Ana, care a zăcut paralizată. În ziua morţii, Ana s-a trezit din somn şi a rugat-o s-o scoată afară pe pat, să-şi continuie visul cu Isus Hristos, care i-a spus în vis: "Ana, nu te teme!". Dar, Maria nu a avut puteri s-o scoată. Puţin mai târziu, Ana a decedat.

Bătrâna Maria e foarte necăjită că de la 1 ianuarie, Oxana, lucrătoarea socială care o ajută prin gospodărie, nu va mai veni la ea. Femeia, care a lucrat toată viaţa la spital, în secţia de tuberculoză, unde a îngrijit de bolnavi, nu poate să înţeleagă de ce statul o abandonează acum, când are nevoie de îngrijire.

pat, bătrânpat, bătrân

Cât a avut puteri, casa Mariei Sclifos era bine îngrijită. Acum, lucrătoarea socială poate s-o ajute doar câteva ore pe săptămână şi nu reuşeşte să le facă pe toate, fiindcă mai are grijă încă de opt bătrâni, şase dintre care nu au copii.

bătrânbătrân

Maria îşi poate îndrepta spatele gârbovit doar atunci când se sprijină de ceva.

bătrânbătrân

În afară de vecini şi lucrătoarea socială care vine de două ori pe săptămână la ea, câte două ore, rar când cineva îi deschide uşa Mariei. Acum, când va rămâne fără ajutorul lucrătoarei sociale, bătrâna îşi face griji să nu cadă la pat ca sora sa, Ana, şi să nu aibă pe nimeni alături. Doar în bunul Dumnezeu se încrede.

Nadejda Roșcovanu, Jurnal de Chișinău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: