image
Sursa foto: jc.md

Verdict răsunător la CtEDO: Rusia, obligată să achite 46.000 de euro lui Ilie Cazac, răpit de miliția transnistreană în 2010

Finalitate în cazul răpirii lui Ilie Cazac de către miliția transnistreană în anul 2010. Rusia a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și este obligată să achite 46.000 de euro.

Prin această hotărâre, Înalta Curte a recunoscut Federația Rusă vinovată de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la libertate și siguranță, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Cazul răpirii lui Ilie Cazac de către miliția transnistreană a fost făcut public de către mama acestuia la începutul lui 2010. Ilie Cazac, atunci în vârstă de 25 de ani, era angajat în cadrul Inspectoratului Fiscal din municipiul Tighina, localitate aflată sub controlul administrației ilegale de la Tiraspol. Pe 19 martie 2010, el a fost „reținut” la Varnița, fiind acuzat de „înaltă trădare și spionaj în favoarea Repblicii Moldova”.

La 9 februarie 2011, în urma unui „proces” închis, lipsit de drepturile elementare precum cel la avocat sau la întrevederi cu rudele, Ilie Cazac a fost condamnat la 14 ani închisoare.

Ilie CazacIlie Cazac

Timp de mai bine de un an și jumătate părinții tânărului, avocați din cadrul Asociației Promo-LEX, dar și o serie de organizații internaționale au depus eforturi pentru eliberarea acestuia. În cele din urmă Ilie Cazac a fost eliberat la 31 octombrie 2011, fiind “grațiat” de către liderul regiunii separatist.

Înalta Curte de la Strasbourg a constatat violarea, de către Federația Rusă, a art. 3 care prevede interzicerea torturii, art. 5 alin. 1 care se referă la dreptul la libertate și siguranță și art. 6 alin. 1 privind dreptul la un proces echitabil.

Astfel, potrivit hotărârii emise de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Guvernul Federației Ruse urmează să achite 42 000 EURO cu titlu de prejudicii morale pentru reclamanți și 4000 EURO cu titlu de costuri și cheltuieli pentru reprezentare.

Reclamanții au fost reprezentați de către avocați și juriști din cadrul Asociației Promo-LEX.

Deoarece nu cunoșteau detalii despre starea fiului și le era refuzat dreptul de al vizita, părinții lui Ilie Cazac, Stela Surchicean şi Alexandr Viniţchii, au protestat în faţa Ambasadei Ruse la Chişinău în vara anului 2010. Aceștia au declarat greva foamei, până în momentul când li se va permite să își vadă fiul.

În 2011, Asociația Promo-LEX a realizat o serie de video despre încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. „Scandaluri de spionaj şi drepturile omului – Ce se ascunde în spatele cazurilor Ilie Cazac şi Ernest Vardanean?” – un reportaj despre soarta celor doi deţinuţi politici în contextul luptei continue a Tiraspolului cu inamicii regimului şi respectarea declarativă a drepturilor omului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: