image
Sursa foto: foto simbol

Inspectorii fiscali au aplicat amenzi de peste 100 de mii de lei persoanelor care dau spații în chirie fără contracte

În primele nouă luni ale anului curent, Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat 13 236 de contracte de chirie. De asemenea, inspectorii instituției au identificat 4 333 de persoane fizice ce dau în chirie bunuri imobile, fără înregistrarea în termen a contractelor.

În cazul a 562 de persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget– 703 mii lei și amenzi în sumă de 101,6 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat reamintește că, în conformitate cu art. 901, alin. (34) din Codul fiscal, persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi transmit în posesie şi/sau în folosinţă proprietatea imobiliară, achită impozit pe venit în mărime de 7% din valoarea lunară a contractului.

Persoanele menţionate sunt obligate, în termen de 3 zile de la data încheierii contractului, să înregistreze contractul încheiat la Serviciul Fiscal de Stat. Acest impozit se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs, în modul stabilit de Serviciul Fiscal de Stat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: